Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cine face între 6.300 și 9.800 de pași zilnic reduce la jumate riscul de demență, arată ultimele studii

Cine face între 6.300 și 9.800 de pași zilnic reduce la jumate riscul de demență, arată ultimele studii

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care făceau 9.826 de pași pe zi aveau cu 50% mai puține șanse de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, a constatat un studiu recent.

Cine face între 6.300 și 9.800 de pași zilnic reduce la jumate riscul de demență, arată ultimele studii
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    07 Sep 2022   •   13:49

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care făceau 9.826 de pași pe zi aveau cu 50% mai puține șanse de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, a constatat studiul, citat de CNN. 

Mai mult, persoanele care mergeau într-un ritm de peste 40 de pași pe minut au reușit să își reducă riscul de demență cu 57% cu doar 6.315 pași pe zi.

"Este o activitate de mers rapid, ca o plimbare în forță", a declarat coautorul studiului, Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea din Odense, Danemarca, și cercetător principal în domeniul științelor sănătății pentru Universitatea din Cadiz, Spania.

Chiar și persoanele care mergeau aproximativ 3.800 de pași pe zi, indiferent de viteză, și-au redus riscul de demență cu 25%, a constatat studiul.

"Acest lucru ar fi suficient, la început, pentru persoanele sedentare", a declarat del Pozo Cruz.

"De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a-i motiva pe adulții în vârstă foarte sedentari - 4.000 de pași este foarte ușor de făcut de mulți, chiar și de cei care sunt mai puțin în formă sau nu se simt foarte motivați", a adăugat el. "Poate că, persoanele mai active și mai în formă ar trebui să țintească 10.000, unde vedem efectele maxime".

Cea mai mare reducere a riscului de demență - 62% - obținută de persoanele care au mers într-un ritm foarte alert, de 112 pași pe minut, timp de 30 de minute pe zi

Dar a existat un rezultat și mai interesant în studiu, potrivit unui editorial intitulat "Este 112 noul 10.000?", publicat marți în JAMA Neurology.

Cea mai mare reducere a riscului de demență - 62% - a fost obținută de persoanele care au mers într-un ritm foarte alert de 112 pași pe minut timp de 30 de minute pe zi, a constatat studiul. Cercetările anterioare au etichetat 100 de pași pe minut (3,7 km pe oră) ca fiind un nivel de intensitate „vioi” sau moderat.

Editorialul a argumentat că persoanele care doresc să își reducă riscul de demență se concentrează pe ritmul de mers pe jos mai degrabă decât pe distanța parcursă.

"În timp ce 112 pași/min este o cadență destul de vioaie, '112' este, în mod imaginabil, un număr mult mai ușor de parcurs și mai puțin intimidant pentru majoritatea persoanelor decât '10.000', mai ales dacă au fost inactive sau subactive din punct de vedere fizic", au scris cercetătorii în domeniul Alzheimer Ozioma Okonkwo și Elizabeth Planalp în editorial.

Okonkwo este profesor asociat în cadrul departamentului de medicină de la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din Wisconsin de la Universitatea din Wisconsin--Madison; Planalp este cercetător științific în laboratorul lui Okonkwo.

"Părerea noastră este că intensitatea pasului contează! Dincolo de volum"

"Suntem de acord că aceasta este o descoperire foarte interesantă", a declarat del Pozo Cruz.

"Părerea noastră este că intensitatea pasului contează! Dincolo de volum. Tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări nu doar numărul de pași, ci și ritmul și astfel aceste tipuri de măsurători pot fi încorporate și în ceasurile comerciale. Este nevoie de mai multe cercetări în acest sens".

"Nu aveți un contor de pași? Puteți număra numărul de pași pe care îi faceți în 10 secunde și apoi îl puteți înmulți cu șase - sau numărul de pași pe care îi faceți în șase secunde și îl puteți înmulți cu 10. Oricum ar fi, funcționează. Dar nu uitați, nu toți pașii au aceeași lungime și nici nivelul de fitness. Ceea ce ar putea fi un ritm alert pentru o persoană de 40 de ani poate să nu fie sustenabil pentru o persoană de 70 de ani", arată studiul.

×
Subiecte în articol: dementa pași
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close