Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 40% din copiii născuti prematur în Romania nu au șanse să trăiască

40% din copiii născuti prematur în Romania nu au șanse să trăiască

Pandemia a crescut numărul copiilor născuți prematur. Și în momentul de față 40% dintre copiii născuți cu probleme nu primesc îngrijirile corespunzătoare în România din lipsă de aparatură. 

40% din copiii născuti prematur în Romania nu au șanse să trăiască
de Andreea Cigolea    |    25 Mai 2021   •   10:08

Adică nu au șanse să supraviețuiască. Nou născuții ar trebui să ajungă în maternități care pot oferi îngrijiri complexe, dar locurile la ATI sunt numărate.

"Riscul acesta a fost mai mare în această pandemie pentru că au evitat controalele medicale, controalele de rutină, vizitele la medicul de familie. La Spitalul Universitar la peste 2.000 de nașteri, am asistat la o creștere de prematuri până la 14%" a spus Monica Cârstoiu, șefa secției de Obstetrică Ginecologie, la Digi 24.

În cursul anului trecut au existat 20 de sarcini din cele peste 2.200 de nașteri care s-au soldat cu feți morți.

În secția ATI de la Spitalul Universitar sunt în total 10 locuri

"Un prematur e un copil vulnerabil, se naște la 500-600 grame și ale căror funcții vitale sunt deficitare, alterate, au nevoie de suport respirator și de multe aparate care să ne spună care e starea lor" spune Adriana Dan, șeful secției Neonatologie, la Spitalul Universitar.

Din păcate, România nu are suficiente incubatoare pentru câți copii se nasc prematur. Îngrijirea unui nou-născut în ATI costă 1.000 de euro pe zi. Prin Planul Naţional de Rezilienţă vor fi alocate 80 de milioane de euro pentru secţiile ATI nou născuți.

×
Subiecte în articol: prematur
Parteneri
Sondaj: Cîrstoiu, la un pas să îl depăşească pe Nicuşor Dan
x close