Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "Cod roşu în spitale. Sunăm disperaţi la farmacii!"  | Avertismentul unui medic cu privire la criza de medicamente vitale pentru pacienţii români

"Cod roşu în spitale. Sunăm disperaţi la farmacii!"  | Avertismentul unui medic cu privire la criza de medicamente vitale pentru pacienţii români

Un medic român a lansat un avertisment cu privire la epuizarea rapidă a stocului pentru un medicament vital pentru pacienţii români.

"Cod roşu în spitale. Sunăm disperaţi la farmacii!"  | Avertismentul unui medic cu privire la criza de medicamente vitale pentru pacienţii români
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2024   •   19:10

Este vorba despre Furosemid, un medicament folosit în tratamentul edemelor din insuficiența cardiacă, ciroza hepatică sau afecțiuni renale ale pacienților români.

Criza cu care se confruntă sistemul sanitar, cu stocurile care se epuizează din ce în ce mai mult la acest medicament pune în pericol viețile a mii de astfel de bolnavi din România. 

În acest context, medicul Adrian Wiener, deputat USR, a lansat un avertisment către autorități, mai ales că Furosemidul, în forma injectabilă, este esențial în spitale şi ambulanțe. 

"Cod roşu în spitale. Criza de Furosemid pune în pericol viețile a mii de bolnavi de inimă din România. Furosemidul, în forma injectabilă, este esențial pentru spitalele de urgență, orice spital de fapt, pentru mașinile de Salvare", avertizează medicul. 

Mai mult, el îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de nepăsare.

"Nu știu dacă ministrul Rafila știe. Sau dacă îi pasă. Nici nu contează, atâta timp cât nu face nimic. Medicii sună disperați pe la farmacii; se cumpără din farmaciile cu circuit deschis toate stocurile de Furosemid pentru a mai putea avea pentru câteva zile în spitale, pentru urgențe. Spitalele epuizează încet și stocurile de "Plan Alb” – stocurile obligatorii, vitale, pentru medicamentele esențiale.

Rafila se comportă, clasic, ca un consultant, nu ca un ministru responsabil. Sigur, nu veți auzi nici managerii de spital comentând prea tare. Și cu siguranță nu-l veți auzi pe managerul Cârstoiu zicând nici pâs. Nici în metrou, nici prin studiourile de televiziune", scrie medicul Adrian Wiener pe Facebook. 

 

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close