Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum alegem laboratoarele de analize medicale pentru a ne asigura că rezultatele sunt corecte

Cum alegem laboratoarele de analize medicale pentru a ne asigura că rezultatele sunt corecte

Românii trebuie să se asigure că laboratoarele de analize medicale au acreditare RENAR, pentru a avea garanția că rezultatele sunt corecte și recunoscute oriunde în Europa.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   18:27

Mare grijă atunci când alegeți laboratorul de analize, pentru a fi sigur că rezultatele sunt corecte și că reflectă starea dumneavoastră de sănătate.

Este bine să vă asigurați că laboratorul are acreditarea RENAR, singura instituție din România recunoscută la nivel european în domeniul acreditării bunurilor și serviciilor oferite populației, inclusiv al serviciilor din domeniul medical.

Acreditare RENAR certifică faptul că laboratoarele de analize medicale și personalul care își desfășoară activitatea au competențele necesare să efectueze determinări conform cerințelor europene și internaționale în domeniul calității.

Acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de echipamentele din dotarea laboratorului și de metoda de lucru, de sistemele și modul de recoltare a probelor biologice. Menționare acreditării RENAR pe buletinul de analize reduce riscul de a primi rezultate eronate.

Acreditarea RENAR a unui laborator de investigații medicale aduce niște beneficii pentru cei cărora se adresează acestui laborator. Adică, acele investigații medicale sunt mai corecte, mai concludente, mai exacte. Sunt acele investigații recunoscute oriunde în Europa.

"Analizele efectuate de un laborator acreditat conferă încredere, sunt efectuate conform cerințelor standardului. Din discuțiile pe care le-am avut cu director de clinici sau șefi de laboratoare am constatat că de foarte multe ori vin cetățeni care spun să li se facă analizele acreditate de RENARE, că nu toate analizele sunt acreditate să le faci de la acreditate de RENAR.

Asta înseamnă că încrederea în acreditare este din ce în ce mai larg, deși acreditarea în accepțiunea largă înseamnă mai multe chestii, dar puțin știu ce înseamnă acreditare în domeniul evaluării conformității", a declarat prof.univ.dr.ing. Fănel Iacobescu, președinte RENAR

Investigațiile medicale realizate în laboratoare acreditat RENAR sunt recunoscute de specialiștii din întreaga lume

"Dacă un cetățean european sau din Australia vine și-și face analizele la un laborator acreditat, buletinul ăla de alege. Recunosc, cu peste tot ce e dat sub acreditare este recunoscut în Europa și în toată lumea asta e libera circulație a persoanelor", a mai precizat prof.univ.dr.ing. Fănel Iacobescu, președinte RENAR. 

 Acreditare RENAR este o cerință obligatorie pentru laboratoarele de investigații medicale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, unde contravaloare investigațiilor efectuate pentru asigurați sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

"Nu intri în contract cu casa dacă nu îndeplinești anumite cerințe din acel regulament al contractului-cadru. Noi, când acredităm, dăm garanția că acel laborator e competent", a mai adăugat prof.univ.dr.ing. Fănel Iacobescu, președinte RENAR. 

Lista laboratoarelor acreditate poate fi consultată pe site-ul RENAR, astfel încât oricine poate alege un laborator cât mai aproape de casă, care garantează rezultate corecte și concludente ale investigațiilor recomandate de specialiști.

RENAR este singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european.

×
Subiecte în articol: RENAR analize medicale
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close