Antena 3 Actualitate Sănătate Cum se face corect manevra Heimlich. Medicul Tudor Ciuhodaru explică regulile esențiale, care pot salva o viață

Cum se face corect manevra Heimlich. Medicul Tudor Ciuhodaru explică regulile esențiale, care pot salva o viață

de S.T.    |    27 Dec 2018   •   12:37
Cum se face corect manevra Heimlich. Medicul Tudor Ciuhodaru explică regulile esențiale, care pot salva o viață
Sursa foto: Foto: captură video youtube.com

Un bărbat în vârstă de 78 de ani din Dâmbovița a murit, în a doua zi de Crăciun. O bucată de cozonac i-a rămas înţepenită în gât, iar bărbatul a intrat în stop cardio-respirator.

Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

Medicul Tudor Ciuhodaru – de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din Iași – spune că toți ar trebui să știm să facem asta.

Medicul Tudor Ciuhodaru – de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din Iași – spune că toți ar trebui să știm să facem asta. Ce trebuie să ştiţi? Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp strain.
Citeşte întreaga ştire: Cum se face corect manevra Heimlich. Medicul Tudor Ciuhodaru explică cele zece reguli esențiale, care pot salva o viață

„Un bărbat a murit ieri înecat cu cozonac. Nu era singur! Cum previi sau (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. Toți ar trebui să știm să facem asta.

Mai ales că aceste cazuri sunt tot mai frecvente. Un pacient 21 de ani a murit în Iași după ce s-a înecat cu o bucată de covrig iar altul a decedat în condiții identice în fața tribunalului din Slobozia. Până când proiectul meu de lege privind predarea obigatorie a ;;Noţiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România va fi adoptat vă reamintesc:

A. Cum preveniți înecarea:
1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.
2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.
3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.
4. Utilizați corect protezele dentare.

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple ce (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin.

Ce trebuie să faceţi:
1. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
o aspiraţie confirmată de martori, anturaj
o nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
o pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa
3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.
6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.
8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Rețineți:
1. Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare”.
2. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin
3. Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.
4. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
5. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close