Antena 3 Actualitate Sănătate „De ce mănânci, de aia ai mai mânca!“ Explicația medicului nutriţionist Mihaela Bilic 

„De ce mănânci, de aia ai mai mânca!“ Explicația medicului nutriţionist Mihaela Bilic 

21 Dec 2018   •   10:18
„De ce mănânci, de aia ai mai mânca!“ Explicația medicului nutriţionist Mihaela Bilic 
Sursa foto: sursa foto: sursadesanatate.ro

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat mecanismul prin care alimentaţia necontrolată ne face din ce în ce mai graşi şi mai flămânzi.

„În mod normal, cu cât există mai multă grăsime, cu atât nivelul leptinei este mai mare iar creierul nostru înţelege că sunt suficiente rezerve şi se opreşte din mâncat.  Acesta e mecanismul direct, fiziologic. Însă mai există şi rezistenţa la leptină şi aici totul se complică. Pe lângă celula adipoasă, leptina se secretă şi în timpul meselor. Cu cât o masă e mai bogată în dulciuri şi făinoase, cu atât mai multă leptină în sânge. Fiecare gustare, cât de mică, mai creşte şi ea nivelul leptinei.

Stresul şi lipsa somnului contribuie şi ele la sinteză. Cu atât mai bine, am putea spune, cu cât mai multă leptină, ca atât mai puţin mâncat. Dar vai, e tocmai pe dos! La aşa o avalanşă de secreţie creierul devine confuz. Când leptina bălteşte în sânge celulele din hipotalamus devin insensibile, rezistente. Hipersecreţia de leptină duce, paradoxal, la dispariţia senzaţiei de saţietate şi, în final se ajunge în situaţia că de ce mănânci, tot foame îţi este. Pe masură ce receptorii la leptină devin insensibili, organismul face tot mai multă grăsime crezând că e nevoie de mai multa leptină. Soluţia? Staţi departe de gustări, ronţăieli şi ciuguleli, mâncaţi doar la mesele principale şi atunci doar când vă este cu adevărat foame. Odată instalată rezistenţa la leptină suntem pierduţi, vom fi din ce în ce mai graşi şi mai înfometaţi!“, a spus medicul, potrivit mihaelabilic.ro.
 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic explicatie nutritionist

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close