Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Două cazuri de difterie au fost confirmate în România | Dr. Adrian Marinescu, despre simptome și tratament

Două cazuri de difterie au fost confirmate în România | Dr. Adrian Marinescu, despre simptome și tratament

Au fost confirmate două cazuri de difterie în România, în contextul în care nu a mai fost semnalat niciunul din 1990 până în prezent. Dr. Adrian Marinescu a vorbit, la Antena 3 CNN, despre simptomele acestei boli.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2023   •   18:09

Cele două cazuri de difterie au fost identificate la doi oameni ai străzii, cunoscuți că ar consuma droguri.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt simptomele acestei boli.

"Trebuie să știm că în cazul difteriei există fie o formă respiratorie, care poate impune probleme reale pentru sănătate publică, și forma cutanată, care nu ridică această problemă, pentru că nu există un risc de agravare sau de complicații.

Faptul că nu am avut anumite boli de zeci de ani de zile nu înseamnă că ele nu pot să mai apară. Aceste două cazuri sunt izolate și nu vor ridica probleme.

Citește și: Siropul pe care preoții îl consumă pentru îmbunătățirea vederii. Se prepară de sute de ani în mănăstiri

Referitor la simptome, dacă vorbim despre partea cutanată, lucrurile sunt simple. În general, în cazul consumatorilor de droguri, când apar niște leziuni la nivelul pielii, reprezentând o poartă de intrare, bacteria rămâne strict în acel loc, nu ridică probleme și se rezolvă prin tratament.

Dacă este o formă respiratorie, este mult mai complicat, pentru că se transmite prin secrețiile respiratorii, prin tuse, strănut, vorbit", a spus medicul.

Metode de prevenție

Potrivit specialistului, în cazul formei respiratorii, boala poate fi confundată cu o laringită.

"Difteria poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea pentru difterie intră în Programul Național de Vaccinare, copiii României fiind protejați.

Însă, atenție, imunitatea scade la un moment dat, iar dacă vom avea astfel de cazuri de difterie, probabil că se va pune problema vaccinării cu un rapel, astfel încât să crească protecția populației", a mai adăugat specialistul.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close