Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Marius Geantă: ”Variola maimuței se transmite de pe haine”

Dr. Marius Geantă: ”Variola maimuței se transmite de pe haine”

Variola maimuței se transmite și prin intermediul hainelor, spune doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Specialistul în sănătate insistă asupra transmisibilității scăzute a acestui virus.

Dr. Marius Geantă: ”Variola maimuței se transmite de pe haine”
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    26 Mai 2022   •   08:59

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive.

Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.

De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.

Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute” a declarat medicul, potrivit Ziare.com.

Transmisibilitatea variolei maimuței este foarte lentă, susține doctorul Marius Geantă, însă mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare.

„Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.”

Citește și: Categoria de persoane expusă unui risc ”ridicat” de infectare cu variola maimuței. Anunțul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Alte trei țări din afara Africii au detectat pentru prima dată cazuri de variola maimuței. Numărul total al statelor în care a ajuns virusul a crescut la 21.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit primul stat din Golf care a înregistrat un caz de variola maimuței. Cehia și Slovenia au raportat, de asemenea, primele cazuri marți. Cele trei țări s-au alăturat altor 18 state din afara Africii care au detectat virusul. Se așteaptă ca acest număr să crească și mai mult, dar experții spun că riscul general pentru populație rămâne scăzut.

Citește și: Virgil Musta, despre variola maimuței: ”Nu trebuie să ne temem de această boală”

Specialiștii de la OMS spun că variola maimuței „nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.”

Potrivit OMS, simptomele acestei boli includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

×
Subiecte în articol: Marius Geantă Variola maimuței
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close