Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Nu vă spălați niciodată pe dinți după ce consumați lămâie! Efect nebănuit asupra acestora

Nu vă spălați niciodată pe dinți după ce consumați lămâie! Efect nebănuit asupra acestora

Unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pentru menținerea sănătății este un pahar de apă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol. Însă acesta poate fi un obicei periculos pentru dinți, spun specialiștii.

Nu vă spălați niciodată pe dinți după ce consumați lămâie! Efect nebănuit asupra acestora
Sursa foto: pexels
de Georgiana Adam    |    25 Mai 2022   •   16:00

Mulți oameni beau un pahar de apă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol. Această ”licoare magică” are beneficii uimitoare pentru organism, precum curățare, detoxifiere, o mai bună digestie sau gestionarea greutății. Deși beneficiile sunt multe, medicii stomatologi atrag atenția că sucul de lămâie este extrem de acid iar expunerea prelungită la acid duce la erodarea smalțului dentar.  

Dintre toate fructele, lămâia și lime-ul sunt cele mai acide, având un PH situat între 2 și 2,6. Sucurile de fructe din merișor, grepfrut, portocale și ananas sunt, de asemenea acide, la fel ca și sucul de roșii, apa minerală, băuturile răcoritoare sau vinul. Stratul exterior al dinților (smalțul) este alcătuit din hidroxiapatita, un material mineral compus din calciu și fosfor. Acidul are o afinitate mare pentru calciu cu care se unește ușor pentru a forma citrat de calciu. Asta explică de ce fructele bogate în acid citric uzează smalțul dinților. 

Acesta este și motivul pentru care experții spun că nu trebuie să ne spălăm niciodată pe dinți imediat după ce am consumat suc de lămâie. În cazul în care nu aveți o altă posibilitate, clătiți-vă foarte bine gura înainte, pentru a scăpa măcar de o parte din acest acid. Și folosiți o perie de dinți blândă, cu perii moi și dacă se poate, fără pastă de dinți. Aceasta conține substanțe abrazive ușoare, a căror combinație cu acizii dăunează mai tare smalțului, scrie newhealthadvisor.org.

Pentru a reduce impactul acidului asupra dinților, specialiștii ne sfătuiesc să folosim un pai atunci când consumăm suc de lămâie sub orice formă.  

 Alte alimente care afectează smalțul dentar sunt:  

  • Murăturile 

  • Cafeaua 

  • Vinul roșu 

  • Roșiile 

  • Apa minerală 

  • Dulciurile 

  • Fructele uscate 

×
Subiecte în articol: apă cu lămâie lamaie
Parteneri
Cod GALBEN de ploi torențiale, vijelii și grindină în 14 județe!
x close