Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum funcționează lista de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19

Cum funcționează lista de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a vizat operaționalizarea listelor de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, începând cu data de 15 martie. 

Cum funcționează lista de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19
de Andreea Cigolea    |    18 Mar 2021   •   10:16

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

• persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);

• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Programările la vaccinare se pot realiza atât prin intermediul platformei electronice, cât și prin apelarea numărului de call center, iar modalitățile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare sunt următoarele:

Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de așteptare, însă va pierde poziția ocupată inițial.  

Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call centerla numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua și in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea.

Cum se face înscrierea pe lista de așteptare

- Îți faci cont pe platforma de programare;

- Dai click pe “lista de așteptare”;

- Alegi centrul la care vrei să te vaccinezi. Ar fi bine să ai câteva pregătite înainte, un minim de cinci;

- După validare vei avea afișat un mesaj cu poziția de pe listă, adică numărul de persoane înscrise și programate înaintea ta; 

- În cazul în care timpul de așteptare ți se pare prea mare, ar trebui să poți anula înscrierea și să reiei procedura, căutând un alt centru de vaccinare;

- Poziția pe lista de așteptare nu e fixă - mulți se întreabă de ce nu avansăm pe aceste liste de așteptare: pentru că nimeni din lista de așteptare a centrului în care v-ați înscris nu a anulat programarea. În momemntul în care o persoană anuleaza programarea pe lista de așteptare, abia atunci avansăm;

- la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar. Și avem la dispoziție 24 de ore să confirmăm. 

Cum ne alegem vaccinul?

  • desi autoritățile nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, putem sa ne dam seama singuri in functie de rapel: 21 zile Pfizer, 28 Moderna, 56 AstraZeneca
×
Subiecte în articol: vaccinare COVID-19
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close