Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Lista medicamentelor după care nu ai voie să bei alcool

Lista medicamentelor după care nu ai voie să bei alcool

Consumul de medicamente combinat cu alcool afectează mai mult decât v-ați putea închipui. De la confuzie și amețeli la probleme hepatice, respiratie dificilă până la supradoză și moartea în unele cazuri.

Lista medicamentelor după care nu ai voie să bei alcool
de Georgiana Adam    |    12 Feb 2021   •   12:52

Aceste interacțiuni nu se întâmplă fiecărei persoane care consumă alcool accidental în timp ce ia un medicament, însă, în funcție de starea generală a sănătății, aceste efecte secundare ar putea afecta pe oricine.

Nu consuma alcool dacă iei medicamente care pot interacționa cu el

Combinaţia dintre alcool şi medicamente nu aduce vești bune, dar majoritatea oamenilor tind să abordeze această situație ca pe un lucru normal, unul care poate duce la situaţii grave, inclusiv deces.

Acest tip de comportament poate fi evitat prin atrageriea atenţiei asupra consecinţelor nefericite pe care alcoolul le poate cauza în timpul tratamentului medicamentos.

În general, oamenii știu doar de faptul că nu se recomandă ca antibioticele să fie însoţite de alcool, însă şi medicamentele care se iau pentru dureri de cap sau articulaţii pot cauza neplăceri.

În momentul în care consumă alcool, oamenii sunt puțin ameţiţi, nu mai au stăpânire pe mişcările lor, nu mai au capacitate de concentrare, iar aceste simptome se pot regăsi şi la unele medicamente. Dacă se cobină împreună cu alcool, efectele pe care ar trebui să le aibă medicamentele se pot reduce, pot dispărea sau chiar să devină mult mai puternice.

Persoanele predispuse la consecinţe sunt femeile şi persoanele vârstnice

Consecinţele consumării alcoolului cu medicamente pot varia în funcţie de timpul scurs de la momentul consumului de medicamente si timpul în care se consumă alcool, dar şi de cantitatea de alcool consumat. O altă problemă pe care o ridică această situaţie este locul unde are loc metabolizarea atât a medicamentelor, cât şi a alcoolului.

Ficatul este organul care se ocupă cu procesarea nutrienţilor, iar acesta poate obosi şi cauza o stare de rău, va creşte durata de metabolizare a medicamentului şi nu va mai ajunge la timp să calmeze/trateze.

Lista medicamentelor după care nu ai voie să bei alcool din cauză că îţi pun viaţa în pericol

- Loratadina, difenhidramina, bromfeniramina si clorfeniramin
- Izosorbid, nitroglicerina
- Celecoxib, naproxen, diclofenac
- Metilfenidat, dextroamfetamina, dexmethylfenidat, atomoxetina si dimesylate:
- Warfarina
- Dextrometorfan si codeina 
- Clomipramina, citalopram, clozapina, duloxetina, trazodona, venlafaxina, ziprasidona, paliperidona, fenelzina, sesipramina, tranilcipromina, paroxetina, risperidona, quetiapina, nefazodona, bupropion, sertralina si olanzapina 
- Clorpropamida, glipizida si metformina 
- Doxazosina, tamsulosin, terazosin, prazosin 
- Nizatidina, metoclopramid, cimetidina, ranitidina 
– Paracetamolul
– Furazolidonul
– Xanax, Valium (tranchilizante)
– Somniferele
– Prozac (antidepresiv)

Tipuri de medicamente după care nu ai voie să bei alcool din cauză că îţi pun viaţa în pericol 

- Antibiotice
- Antidepresive
- Antihipertensive
- Analgezice
- Anticoagulante.

×
Subiecte în articol: medicamente alcool
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close