Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicamentele generice cu preţuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare

Medicamentele generice cu preţuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare

Medicamentele generice cu preţuri mici sunt penalizate de o taxa clawback mai mare cu 8% decât prevede legea. Asta înseamnă că sunt afectaţi atât pacienţii cât şi producătorii de medicamente.

Medicamentele generice cu preţuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Rafael Henrique
de Silvia Preda    |    15 Iun 2022   •   18:22

La acest moment, România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul, dar şi diversitatea medicamentelor generice.

Medicamentele generice și biosimilare, deși au o importanță majoră pentru sistemul naţional de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare. Mai mult, în ţara noastră nu se încurajează prescrierea acestor medicamente la fel ca în restul ţărilor europene, nemaifiind astfel sustenabile.

Din păcate, cei care au de suferit sunt pacienţii.

Medicamente cu preţuri mici, taxă clawback mai mare

În ultimele şase luni producătorii de medicamente generice din România au fost grav afectaţi de creşterile alarmante de preţuri. Pentru a veni în ajutorul pacienţilor dar şi a producătorilor de medicamente, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România vine cu soluţii.

Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani în ţara noastră este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și de 4 ori mai mic decât în Polonia.

×
Subiecte în articol: medicamente taxă clawback
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close