Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mic dejun inainte de examen

Mic dejun inainte de examen

Studiile arată că elevii și studenții care iau micul dejun au rezultate mai bune la examene comparativ cu cei care sar micul dejun.

Mic dejun inainte de examen
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2022   •   11:21

Un mic dejun bun inainte de exament inseamna carbohidrați complecsi, cu eliberare lentă, cum ar fi terciul din cereale de ovăz integral, pâinea integrală sau un muesli cu conținut scăzut de zahăr. La acestea se adaugă un aliment proteic, cum ar fi branza proaspata, iaurtul sau oul fiert/omleta fara ulei, pentru satietate pe termen lung. Eficienta ar si o porție dintr-un aliment bogat în grăsimi Omega-3 cu lanț lung, cum ar fi macroul la cuptor, pentru proprietățile sale de stimulare cerebrala..

Esentiala este sii hidratarea

Una dintre cele mai bune modalități de amaximiza concentrarea este hidratarea completa.. Cea mai usoara stare de deshidratare poate conduce la oboseală, dureri de cap, vigilență redusă și concentrare afectată. Apa este lichidul perfect pentru hidratare, 30-40 ml apa//kg corp/zi ar fi aportul ideal de apa. I se poate adauga lamaie, menta, ghimbir, nu zahar, pentru a evita fluctuatiile valorilor glicemice.

Grăsimie bune sunt necesare in ziua examenului: 10 g unt sau 50 g peste gras sau 3-4 nuci sunt surse de acizi grasi Omega-3, importanti in concentrare.

Legume

Legumele conțin fibre, care încetinesc digestia, ceea ce face ca energia din alimente să fie eliberată mai lent, ajutând astfel să se evite fluctuatiile de energie. Surse bune de fibre sunt ardeii, morcovii, tomatele

Fierul este un mineral esențial în special în perioadele cu examene, pentru ca deficiența lui (identificată la peste 40% dintre adolescente) duce la oboseală și lipsă de concentrare; sursa buna este carnea rosie: ficat sau pulpa de pui.

Fructele

Fibrele încetinesc digestia și astfel determină ca energia din alimente să fie eliberată în organism mai lent; merele, perele, zmeura și bananele sunt surse bune de fibre insolubie.

Somnul de buna calitate

Lipsa unui somn odihnitor si suficient poate afecta negativ memoria și poate încetini viteza raspunsului nervos.. S-a constatat ca neuronii memoriei care sunt responsabili pentru transformarea informatiilor stocate pe termen scurt în informatii pe termen lung funcționează cel mai eficient atunci când dormim. Există dovezi că elevii/studenții care dorm șapte ore pe noapte se descurcă în medie cu 10% mai bine decât cei care dorm mai puțin.

Cina usoara in seara ce precede examenul este si ea importanta: soteuri de legume, salate, supe creme, paine integrala sau cartof copt, iaurt sau branza dulce sunt alimente care se digera usor si asigura un somn odihnitor.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close