Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Măsuri în caniculă. Ministerul Sănătății, recomandări pentru căldura excesivă. Ce se întâmplă cu persoanele căzute în stradă

Măsuri în caniculă. Ministerul Sănătății, recomandări pentru căldura excesivă. Ce se întâmplă cu persoanele căzute în stradă

Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență.

Măsuri în caniculă. Ministerul Sănătății, recomandări pentru căldura excesivă. Ce se întâmplă cu persoanele căzute în stradă
de Andreea Cigolea    |    23 Iun 2021   •   13:02

Direcțiile de sănătate publică trebuie să raporteze, zilnic, câte cereri are ambulanța, câte persoane au căzut în stradă și câte decese sunt din cauza caniculei.

Direcțiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate și ai resurselor mobilizate la nivel național. 

Astfel, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei.

Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius.

Totodată, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

 

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății
Parteneri
Copil cu o boală extrem de rară, internat la Timişoara
x close