Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Nutriționistul Mihaela Bilic, despre meniului de Sărbători: „Porcul merită să fie vedeta. Secretul pentru a obține o friptură fragedă este să...”

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre meniului de Sărbători: „Porcul merită să fie vedeta. Secretul pentru a obține o friptură fragedă este să...”

Din punct de vedere nutritiv carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre meniului de Sărbători: „Porcul merită să fie vedeta. Secretul pentru a obține o friptură fragedă este să...”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    16 Dec 2019   •   22:45

„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii.  Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%.

Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.
E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.   

Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.
Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e “frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: mihaela bilic sărbători porc carne
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close