Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca | Inima va salva un pacient din Germania, după ce beneficiarul din România s-a îmbolnăvit de COVID

Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca | Inima va salva un pacient din Germania, după ce beneficiarul din România s-a îmbolnăvit de COVID

Organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală au fost prelevate joi dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Capitală.

Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca | Inima va salva un pacient din Germania, după ce beneficiarul din România s-a îmbolnăvit de COVID
Sursa foto: Scott Olson/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    04 Aug 2022   •   14:14

Ficatul şi rinichii vor ajunge Spitalul Fundeni, iar corneea la Spitalul de Oftalmologie.

Pacientul care trebuia să primească inima la Spitalul Floreasca aştepta această operaţie salvatoare de 1 an, însă transplantul nu a mai fost posibil pentru că beneficiarul a făcut COVID 19.

Inima va salva, însă, un pacient din Germania. Prof. Dr. Horaţiu Moldovan a coordonat echipa care a prelevat inima pacientului aflat în moarte cerebrală.

”Este vorba de un donator în moarte cerebrală, un donator real, este în secţia de ATI de la Generală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în grija Prof.Ioana Grinţescu şi a echipei sale, s-a constatat starea de donator potenţial, s-au obţinut acordurile familiei, a devenit donator real, s-a început prelevarea la ora 7, cu o intervenţie chirurgicală de prelevare multi-organ.

Cordul, pe care am avut intenţia să-l transplantăm aici la Floreasca, nu putem face această operaţie de transplant deoarece potenţialul nostru receptor este covid pozitiv. Ca atare se va preleva şi cordul, dar va fi distribuit prin urotransplant în Germania.

Pacientul aştepta să facă transplantul de un an de zile, era pregătit, ar fi putut face intervenţia dar la screening-ul care este obligatoriu înainte de o asemenea operaţie a ieşit covid pozitiv, asimptomatic, nu are pneumonie covidică dar protocolul de transplant ne împiedică să transplantăm pacienţi covid pozitivi.

Pacientul a fost dezorientat iniţial însă am avut o discuţie suportivă pentru el, avem psiholog în echipă, i-am explicat că are un grup de sânge comun, de A2 pozitiv şi şansa să existe un alt donator este foarte mare”, a declarat Prof. Dr. Horaţiu Moldovan conform News.ro.

Dr. Victor Zota, coordonator regional de transplant, a explicat că donatorul este un bărbat care a suferit un traumatism puternic şi care a intrat în moarte cerebrală.

Familia sa a fost de acord ca organele pacientului să salveze alte vieţi ale unor pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare.

×
Subiecte în articol: spitalul Floreasca COVID-19 inima
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close