Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prevenția cancerului de piele. Regula ABCDE care îți spune dacă suferi de această afecțiune

Prevenția cancerului de piele. Regula ABCDE care îți spune dacă suferi de această afecțiune

Există o strânsă legătură între expunerea la soare și cancerul de piele. Dermatologul Adina Alexandru a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” cum putem preveni această gravă maladie. Ce ține de noi și ce nu dar și la ce ar trebui să fim zilnic atenți când vine vorba de pielea noastră aflăm împreună imediat. 

Prevenția cancerului de piele. Regula ABCDE care îți spune dacă suferi de această afecțiune
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    29 Iul 2020   •   11:01

Cancerele de piele are trei tipuri la bază, un factor genetic plus factorul de mediu care este soarele și intervine în apariția tuturor celor trei feluri principale de cancer de piele pe care le întâlnim: melanom, carcinom bazocelurar sau carcinom spinocelular.

Pe lângă asta poate apărea în anumite situații particulare: pacienți cu imunitate generală scăzută, pacienți care au inginerat anumite situații sau tipul de piele pe care îl avem. Persoanele care au pielea foarte deschisă la culoare, blonziii, roșcași, cei cu ochii deschiși la culoare, ochi albaștri și pistrui au un risc crescut.

Autoexaminarea pielii, prevenție pentru cancerul de piele

Un lucru foarte important care mai ține de noi este autoexaminarea pielii și după vârsta de 40 de ani, o vizită anuală la dermatoog pentru un control general. Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este mersul la solar. Nu numai soarele însemnă cancer de piele, dar și solarul. 

Melanomul este tipul de cancer care semănă cu alunițele pigmentare. Este una dintre cele mai agresive forme dintre toate tipurile de cancer, nu numai dintre cele de piele. Apare ca o aluniță brună maroniu sau chiar albastră vilacee. Poate sângera și crește repede în dimensiuni.

Trebuie respectată regula ABCDE

A - asimetrie
B - border, contur neregulat
C - culoare neuniformă
D - diametru schimbat
E - evoluție 

Oricare dintre aceste elemente poate să ridice un semn de întrebare însă nu însemnă neapărat că această aluniță este cancer. Totuși este recomandat să mergem la dermatolog. Dacă se confirmă boala atunci este vitală o extracție cât mai rapidă: melanomul în faza incipientă este curabil, se vindecă. 

Tratamentul cancerului de piele, chirurgical 

La toate tipurile de cancer de piele excizia chirurgicală este de bază. În funcție de tipul de tumoră mai există chimioterapie, radioterapie în funcție de stadiu. Cancerul de piele poate reapărea. În cazul melanoamelor, nu este la fel de frecvent să îți apară al doilea. Alte semnale de alarmă ale cancerului de piele sunt aspectul moduficat la alunițe și leziunile care nu se vindecă. 

Sfat de Sănătate. Cum apare cancerul de piele. Soarele, factor favorizant

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate cancer de piele
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close