Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Riscul de miocardită și pericardită după vaccinare, confirmat, dar foarte rar

Riscul de miocardită și pericardită după vaccinare, confirmat, dar foarte rar

Riscul de miocardită și pericardită după vaccinarea anti-COVID este confirmat de realizatorii unui studiu. Totuși, se întâmplă foarte rar, iar starea pacienților evoluează favorabil.

Riscul de miocardită și pericardită după vaccinare, confirmat, dar foarte rar
Sursa foto: Fiona Goodall/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    09 Noi 2021   •   11:41

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România au analizat concluziile unui studiu recent al EPI-PHARE.

Cercetarea confirmă existența unui risc rar de miocardite și pericardite în termen de 7 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19 cu un vaccin ARNm (Comirnaty-Pfizer și Spikevax-Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani, în special la tinerii între 12 și 29 de ani.

Acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax, este altă concluzie a studiului. Totodată, cercetarea confirmă și evoluția clinică favorabilă a cazurilor de miocardită și pericardită după vaccinare.

Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării, susțin reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Aceste date noi de farmaco-epidemiologie nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer și Moderna, a căror eficacitate împotriva formelor severe de COVID-19 trece de 90%, este concluzia specialiștilor.

Cardiacii nu sunt afectați de vaccinul anti-COVID

Medicul cardiolog Silviu Dumitrescu demontează acest mit, în exclusivitate la Antena 3.

”Dacă nu suntem vaccinați, riscul să facem miocardită este de peste 100 de ori mai mare, uneori chiar de 1.000 de ori mai mare pentru anumite tipuri de afecțiuni. Nu există nicio procedură medicală sigură, nu există ceva care nu are niciun risc. Atunci când recomandăm ceva, întotdeauna evaluăm raportul risc-beneficiu. În situația vaccinării, raportul risc-beneficiu este clar în favoarea beneficiului, fără niciun fel de îndoială.

Vedem oameni tineri care mor de COVID-19, fără niciun fel de comorbidități, vedem oameni cu afecțiuni cardio-vasculare compensate care mor de COVID pentru că nu s-au vaccinat. De asta, mesajul meu este foarte clar: frica trebuie să fie de COVID, de boală, nu de vaccinare.

Pacientul cu boală cardio-vasculară trebuie să continue tratamentul în mod obișnuit. În mod normal, nu trebuie să facă pauză de la nimic. Orice îndoire are, trebuie să consulte medicul, să nu ia inițiative de unul singur. Trebuie să-și continue tratamentul, chiar dacă este sub tratament anti-coagulant, anti-agregant, tratamentul se continuă. Nu este necesară întreruperea lui la momentul vaccinării” a explicat medicul.

×
Subiecte în articol: vaccin miocardită
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close