Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cât de periculoase sunt roşiile "forţate" să se coacă. Cercetător: "Apare riscul dezvoltării cancerului"

Cât de periculoase sunt roşiile "forţate" să se coacă. Cercetător: "Apare riscul dezvoltării cancerului"

În goana după profit, legumicultorii din România găsesc soluţii pentru forţarea culturilor, iar horticultorii spun că această practică, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, are ca efect nu numai deprecierea legumelor, ci şi îmbolnăvirea gravă a consumatorilor.

Cât de periculoase sunt roşiile "forţate" să se coacă. Cercetător: "Apare riscul dezvoltării cancerului"
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    02 Iun 2020   •   13:51

Legumicultorii din Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor este iunie şi susţin că au motive întemeiate să creadă că la noi, pentru a avea roşii timpurii, se folosesc substanţe controversate, precum hormonul de creştere Ethrel sau erbicidul 2,4D, interzise prin lege, potrivit adevarul.ro

Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei să se obţină în numai câteva ore. Efectele pot fi însă foarte riscante pentru consumatori, spun specialiştii. 

"Tomata pierde calităţile nutriţionale iar, în timp, toate aceste substanţe de forţare se acumulează în organismul uman, care n-are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează şi astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul", spune Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău. 

Cum recunoaştem roşiile "forţate" să se coacă

Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket şi din pieţe roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Specialiştii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creştere. 

"Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a `cârmit` planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare", explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău.

O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.
 

×
Subiecte în articol: rosii cancer
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close