Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum va schimba medicina personalizată faţa întregului sistem de sănătate

Cum va schimba medicina personalizată faţa întregului sistem de sănătate

Medicina personalizată va fi inclusă și în legislația din România, astfel încât pacienții să beneficieze, pentru aceeași boală, de tratamente diferite.

Cum va schimba medicina personalizată faţa întregului sistem de sănătate
Sursa foto: getty images | sudok1
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2023   •   15:34

Medicina personalizată va aduce o schimbare majoră în sistemul de sănătate, deoarece oferă șanse în plus la viață, prin tratarea pacienților în mod diferit, în funcție de nevoile fiecăruia.

Mai clar, pentru aceeași boală, pacienții vor primi un tratament diferit, care să fie, în același timp, compatibil cu fiecare organism.

Proiectul care îi oferă pacientului dreptul la medicină personalizată a fost inițiat de senatorul Nicoleta Pauliuc și a fost adoptat deja de Senat, urmând să ajungă și în Camera Deputaților.

"Medicina personalizată oferă răspunsul la întrebarea simplă: De ce un tratament a funcționat pentru tine și pentru mine nu?

Citește și: Mituri despre înfrumusețare. Procedura care crește riscul de cancer de piele cu 75%

Răspunsul este că suntem diferiți și, astfel, avem nevoie să ni se aplice un tratament diferit.

De exemplu, în România, pentru cancerul de sân există un tratament standard, însă au fost situații în care româncele au făcut teste genetice și au aflat că protocolul aplicat nu funcționează pentru diagnosticul lor.

În acest caz, cercetările științifice au demonstrat că există alternative care s-au aplicat cu succes în alte țări, însă acest protocol nu este recunoscut în România.

Pacientele care doresc să încerce tratamentele inovative trebuie să meargă și să plătească, deoarece, acestea nu sunt incluse în protocolul clasic" a declarat senatorul.

Medicina personalizată, o speranță în plus

Propunerea legislativă a fost aprobată de Senat, iar Nicoleta Pauliuc speră ca legea să fie adoptată cât mai curând.

"Proiectul inițiat va merge mai departe și sper ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, deci până în iunie, să fie adoptat.

Este o schimbare dorită de toți oamenii, este vorba despre o măsură inclusă în Planul Național de Combatere a Cancerului, dar și despre o măsură care este aplicată la nivel european.

Dacă luptăm cu aceste arme, eu sunt sigură că viitoarea generație va privi cancerul nu ca o sentință, ci ca un diagnostic care are o rezolvare", a mai adăugat inițiatoarea proiectului.

×
Subiecte în articol: medicina personalizata
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close