Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Semnele de pe unghii care indică un cancer. Ce înseamnă dacă ai increțituri pe unghii și când trebuie să te îngrijorezi

Semnele de pe unghii care indică un cancer. Ce înseamnă dacă ai increțituri pe unghii și când trebuie să te îngrijorezi

Melanomul, cea mai severă formă de cancer cutanat, se poate dezvolta şi la nivel subunghial.

Semnele de pe unghii care indică un cancer. Ce înseamnă dacă ai increțituri pe unghii și când trebuie să te îngrijorezi
de Andreea Cigolea    |    12 Mai 2022   •   11:34

"Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei", a explicat dermatologul Adina Alexandru, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

De aceea, atunci când avem orice suspiciune în ceea ce priveşte semnele apărute pe unghii este bine să mergem la medicul dermatolog.

Există și situații în care unghia are mici linii ridicate. În funcție de cum arată aceste linii încrețite, corpul trece prin diferite etape.

Aproximativ 20% dintre adulți au linii încrețite verticale pe unghii. În majoritatea cazurilor, e doar un semn de îmbătrânire, susține doctorul dermatolog Ivy Lee, conform Reader’s Digest.

În cazuri rare, aceste linii încrețite pot fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare.

“Apar pentru că este o oprire temporară în creșterea unghiei în zona în care se creează unghia. Sunt, de obicei, benigne și cauzate de trauma mecanică manichiura, prinderea unghiei în ușa etc.” explică medicul.

În alte cazuri, pot fi un efect secundar al altor boli precum eczema, psoriasis sau infecții ale unghiilor. Mai mult, aceste linii încrețite orizontale pot indica și probleme în corp, precum o tiroidă care nu funcționează la nivel optim.

Dacă toate cele 20 de degete (inclusiv cele de la picioare) prezintă liniile lui Beau în același timp, ar putea indica o infecție precum pneumonia, sifilis sau probleme cu inima, ficatul ori rinichii.

Dacă unghiile prezintă și alte semne, precum slăbire, rupere, pierderea culorii sau a formei, e necesar consultul unui doctor imediat.

×
Subiecte în articol: unghie cancer dermatolog
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close