Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Simptomele pentru gripă și răceală. Cum facem diferența între cele două

Simptomele pentru gripă și răceală. Cum facem diferența între cele două

Ministrul Sănătăţii a declarat stare de alertă epidemică din cauza numărului ridicat de cazuri de gripă. Aşa că vă explicăm cum vă puteţi da seama dacă aveţi gripă sau răceală.

de Mia Lungu    |    Andreea Cigolea    |    06 Ian 2023   •   08:26

Gripa vă va surprinde adesea prin rapiditatea cu care apar simptomele și prin cât de gravă poate deveni boala.

În mod clasic, gripa debutează cu febră, frisoane, dureri musculare, dureri ușoare de cap și oboseală. Este posibil să vă confruntați și cu alte simptome, precum congestia nazală și tusea.

Debutul gripei are loc, de obicei, la aproximativ patru zile de la infectare, iar simptomele durează de obicei între cinci și șapte zile. Pe când o răceală apare treptat și, de obicei, va dura mai mult decât gripa.

Germenii răcelii sunt contagioși în primele trei zile. Răcelile rareori vin însoțite de o febră semnificativă. În timp ce tusea este atât un simptom de răceală, cât și unul de gripă, tipul de tuse pe care îl experimentați este foarte diferit. Gripa va provoca o tuse uscată care nu produce mucus.

Este importat de ştiut că durerea în gât, strănutul sau nasul înfundat sunt simptome mai frecvente ale răcelii. Chiar dacă strănutul sau nasul înfundat ar putea însoți gripa, acestea sunt mai frecvente în timpul unei răceli. Durerile musculare sunt foarte frecvente în cazul gripei, dar rare în cazul unei răceli.

Dacă vă simțiți epuizați este probabil din cauza gripei. Vă puteți confrunta cu senzația de epuizare și după câteva zile după ce alte simptome ale gripei au încetat.

Conform datelor în săptămâna 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023 au fost raportate peste 74.000 de cazuri de infecții respiratorii. Deși în această săptămână au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de aproape 49.000 de cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.

Simptome gripă

  • febră
  • frisoane
  • dureri musculare
  • dureri ușoare de cap
  • oboseală

×
Subiecte în articol: gripa raceala simptome
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close