Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Știai? Ce se întâmplă când un adult se îmbolnăvește de varicelă

Știai? Ce se întâmplă când un adult se îmbolnăvește de varicelă

Știai? Ce se întâmplă când un adult se îmbolnăvește de varicelă
Sursa foto: foto: Wikipedia.org
11 Oct 2018   •   16:51

Varicela este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni infecto-contagioase şi este provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice.

Deşi este mai întâlnită la copii şi adolescenţi, ea poate sa facă victime şi printre adulţi, fiind mai severă în acest caz. Erupţiile cutanate, mâncărimile, febra şi starea de oboseală se numără printre cele mai întâlnite simptome ale ei, potrivit Divahair.

Varicela la adulţi şi simptomele ei

Simptomele varicelei apărute la adulţi sunt asemănătoare cu cele pe care le au copiii atunci când suferă de această afecţiune. Totuşi, ele pot să apară mai devreme cu una sau două zile în cazul adulţilor, febra, durerile de cap şi oboseala fiind primele dintre ele. Erupţiile cutanate se vor răspândi treptat pe faţă, scalp şi corp. Specialiştii spun că pot să apară între 250-500 de băşici pe toată perioada incubaţiei (7-21 de zile).

Bineînţeles, toţi adulţii care nu au suferit de această afecţiune în copilărie sau în adolescenţă şi care nici nu au fost vaccinaţi împotriva ei pot să o dezvolte.

Ce complicaţii pot să apară la adulţii care au varicelă?

Deşi studiile spun că doar 5% dintre adulţi se îmbolnăvesc de varicelă pe an, totuşi complicaţiile sunt mult mai mari decât la copii, având în vedere că în unele cazuri a fost nevoie de spitalizare sau bolnavii chiar au murit.

Alte complicaţii întâlnite în caz de varicelă la adulţi:

- pneumonie;

- infecţii la nivelul oaselor;

- infecţii ale articulaţiilor;

- encefalită;

- sindromul de soc toxic;

- sângerări.

Cum se tratează varicela la adulţi?

Varicela nu trebuie lăsată netratată. Dacă observi că suferi de simptomele de mai sus, consultă cât mai repede un specialist. Acesta îţi va prescrie antihistaminice pentru a preveni mâncărimea provocată de erupţiile cutanate. De asemenea, îţi va recomanda antivirale (aciclovir, valaciclovir şi famciclovir) şi medicamente pentru scăderea febrei. În această perioadă trebuie să eviţi să ieşi afară din casă, să te scarpini, să consumi alimente grase, condimente în exces, produse afumate şi prăjeli. De asemenea, nu administra antibiotice fără indicaţii medicale şi hidratează-te corespunzător.

Varicela la adulţi poate dezvolta complicaţii dacă nu este tratată corespunzător. Însă remediile pentru întărirea sistemului imunitar te pot ajuta să previi o mulţime de neplăceri în acest caz şi nu numai.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close