Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tot mai mulți tineri ajung la spital după ce folosesc suplimente naturiste! Care sunt cele mai periculoase

Tot mai mulți tineri ajung la spital după ce folosesc suplimente naturiste! Care sunt cele mai periculoase

Cardiologii trag un semnal de alarmă cu privire la suplimentele pe bază de plante, care provoacă tinerilor probleme cardiace.

Tot mai mulți tineri ajung la spital după ce folosesc suplimente naturiste! Care sunt cele mai periculoase
Sursa foto: pixabay
de Georgiana Adam    |    12 Sep 2022   •   14:57

Dr. Danielle Belardo, cardiolog din California, susține că cea mai frecventă cauză a aritmiei cardiace sau a bătăilor neregulate ale inimii, în cazul pacienților de aproximativ 20 de ani care se prezintă în cabinetul ei, este administrarea suplimentelor pe bază de plante. 

Potrivit medicului, pacienții care vin spun că au folosit diferite suplimente alimentare pe bază de portocală amară sau efedră. Ambele sunt asociate, în urma studiilor și cercetărilor clinice, cu bătăi neregulate ale inimii.  

Din păcate, de multe ori, cardiologului îi este greu să stabileascu cu exactitate cauza, pacienții raportând adesea administrarea mai multor suplimente.   

„Deoarece există o reglementare atât de neclară a formulării, purității și eficacității acestor plante medicinale, nu avem nicio literatură solidă care să ne spună ce cauzează un anumit compus”. 

Belardo nu este însă singurul doctor care a tras un semnal de alarmă

SUA nu reglementează îndeaproape această industrie în valoare de aproximativ 1,5 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că producătorii de suplimente nu sunt obligați prin lege să ofere dovezi de siguranță a produsului lor. 

Cu toate acestea, numărul americanilor care iau suplimente alimentare a explodat de la începutul pandemiei de COVID-19. În sudul Californiei, Belardo spune că vede adesea pacienți cu probleme cardiace care „merg pe terapii alternative, plante și suplimente”. 

Acum, medicul spune că a început să își supravegheze pacienții cu privire la suplimentele pe care le folosesc fără prescripție medicală.  

După mesajul transmis pe Twitter celor aproximativ 70.000 de urmăritori ai săi cu privire la această problemă, o mulțime de cardiologi, medici de urgență și interniști din toată lumea au reacționat spunând că au experimentat același fenomen.  

Dr. Martha Gulati, un cardiolog din California și președinte ales al Societății Americane pentru Cardiologie Preventivă, se numără printre aceștia. Gulati a declarat pentru Insider că este îngrijorată de faptul că mulți oameni cred în mod fals că administrarea remediilor „naturale” este mai sigură decât medicamentele făcute într-un laborator. 

„Cred că asta reflectă medicina alternativă în creștere și, în esență, pseudoștiința în acest spațiu”, a spus Belardo. 

Suplimentele care au fost legate de aritmie  

Portocala amară, numită și Citris aurantium, a fost legată de aritmie, conform lui Belardo. Institutul Național de Sănătate recunoaște că portocalul amar ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, dar spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta o legătură directă. 

Efedra și alcaloizii de efedrină, compuși interziși de SUA în 2004 pentru că provoacă aritmie, atac de cord, accident vascular cerebral și deces. Compusul apare însă în continuare în suplimente, în ciuda interdicției.

Uleiul de pește, luat în doză de un gram pe zi sau mai mult, ar putea crește riscul pentru un tip de ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială, potrivit mai multor studii clinice. Gulati a spus că uleiul de pește poate avea efecte negative și asupra coagulării sângelui și poate provoca sângerări neobișnuite. 

Există semne de întrebare și cu privire la alte suplimente, cum ar fi ashwagandha, un arbust veșnic verde promovat de celebrități pentru reducerea stresului. Planta ar putea provoca aritmii în unele studii de caz, spune Belardo. Cercetătorii nu au găsit însă o legătură între ashwagandha și problemele cardiace în studiile clinice.

×
Subiecte în articol: suplimente alimentare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close