Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Primul transplant făcut în România cu organe prelevate din Bulgaria. Unul dintre pacienții români are 34 de ani

Primul transplant făcut în România cu organe prelevate din Bulgaria. Unul dintre pacienții români are 34 de ani

Primul transplant făcut în România cu organe recoltate de la un pacienţi din Bulgaria a fost efectuat aseară la Spitalul Fundeni.

Primul transplant făcut în România cu organe prelevate din Bulgaria. Unul dintre pacienții români are 34 de ani
de Andreea Cigolea    |    11 Noi 2021   •   11:48

Este vroba despre transplantarea unui ficat şi a doi rinichi, astfel fiind salvată viaţa a trei bolnavi din ţara noastră. Chirurgul Guenadiy Vatachki, medic bulgar care lucrează în România, ne-a explicat cum a fost făcut întregul procedeu.

Chiar el a făcut prelevarea în Veliko Târnovo.

”Prelevarea care a avut loc ieri este rezultatul unui protocol încheiat între agențiile de transplant ale României și Bulgariei în vederea colaborării în domeniu, după eforturi îndelungate din ambele părti, de aproximativ 2 ani. Bulgaria ne-a oferit acest donator pentru că nu aveau receptori pentru acele organe.

Este a 2-a prelevare de acest tip multumită acestui protocol, dar este prima oară când organele sunt și transplantate. Ieri s-a transplantat ficatul, iar rinichii în cursul zilei de astăzi la Fundeni. Este un eveniment foarte important și motiv de bucurie. O colaborare care va salva multe vieți aici în Balcani.

Pacienții din România așteptau de mult timp aceste organe, mai ales că unul dintre pacienți este tânăr, are 34 de ani” a spus medicul în direct la Antena 3. 

Transplanturile au fost un real succes, prof dr. Vlad Brașoveanu a facut tot posibilul ca transplantul să reușescă. Cu aceasta ocazie echipa de medici din România transmite recunoștinta  donatorului bulgar și familiei lui.

”Evoluția pacientului care a primit ficatul este favorabilă la prima zi de la intervenție, este detubat, urmând să monitorizăm funcțiile vitale și mai ales funcțiile ficatului. Este vorba de un ficat preluat de la un pacient de 47 de ani care a ajuns la o bolnavă de 52 de ani care avea un ficat polichistic care câtărea 5 kg” ne-a spus prof dr. Vlad Brașoveanu.

×
Subiecte în articol: transplant
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close