Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Fructul care te scapă de problemele digestive, după Crăciun. Tudor Ciuhodaru: ”O felie, consumat crud!”

Fructul care te scapă de problemele digestive, după Crăciun. Tudor Ciuhodaru: ”O felie, consumat crud!”

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum și când trebuie să mâncăm de Sărbători, astfel încât să nu petrecem Crăciunul sau Revelionul la camera de gardă.

Fructul care te scapă de problemele digestive, după Crăciun. Tudor Ciuhodaru: ”O felie, consumat crud!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    24 Dec 2022   •   14:00

Doctorul trage un semnal de alarmă în special în cazul persoanelor care au ținut post. 

"Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă - Crăciunul și Anul Nou - și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții.  

Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia", a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru

În special persoanele care au ținut post trebuie să fie foarte precaute.  

"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură", a afirmat el. 

Iar alimentele concentrate nu trebuie amestecate.  

"Considerăm concentrat orice aliment, cu excepția fructelor şi legumelor. Așadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Iar alcoolul trebuie consumat cu prudență.  

"Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare", este sfatul medicului. 

"Rezervați mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceți sport, mâncați mai puțină carne și grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu", a conchis el, potrivit agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close