Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Tudor Ciuhodaru, despre epidemia de rujeolă din România: "Este o boală extrem de contagioasă, care se dezvoltă cu mare ușurință"

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre epidemia de rujeolă din România: "Este o boală extrem de contagioasă, care se dezvoltă cu mare ușurință"

Dr. Tudor Ciuhodaru a prezentat, în direct la Antena 3 CNN, principalele simptome ale rujeolei, care impun prezentarea urgentă la medic.

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre epidemia de rujeolă din România: "Este o boală extrem de contagioasă, care se dezvoltă cu mare ușurință"
Sursa foto: Antena 3 CNN | Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   12:41

România se confruntă, în această perioadă, cu o epidemie de rujeolă, fiind înregistrate 2.000 de cazuri, în 29 de județe din țară.

Rujeola sau pojarul, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, este o boală extrem de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial. 

Medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgență, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre acest subiect.

"Educația bate legislația! Din multe puncte de vedere, educația pentru sănătate ne poate feri și de aceste lucruri neplăcute.

Citește și: Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă. Epidemie de rujeolă în România, declarată de Ministerul Sănătății

România a mai trecut printr-o astfel de epidemie, cea mai gravă fiind între 2016-2019, când au fost foarte multe decese.

În acest context, trebuie să știm câteva lucruri esențiale, pentru că este o boală extrem de contagioasă și se dezvoltă cu mare ușurință", a spus Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN. 

Principalele simptome

Specialistul a vorbit, de asemenea, și despre simptomele care apar la contactul cu virusul care determină această boală.

"Simplul contact cu virusul duce la boală, iar receptivitatea este generală, indiferent de vârstă. În schimb, trecerea prin boală asigură o imunitate pe întreaga viață. 

Totuși, cea mai bună metodă de prevenție rămâne vaccinarea. Tusea sau strănutul poate face ca acest virus să fie transmis mai departe.

Atenție la simptome, pentru că ele apar cam la o săptămână după ce a fost infecția.

Apare febra, cu erupții în spatele urechilor, pe gât, care se extind progresiv, fiind vizibilă și acea pată albicioasă, cu centrul gri-albăstrui, pe mucoasa obrajilor.

Nu temporizați prezentarea la spital. Tratamentul se face în condiții de izolare", a mai spus medicul, adăugând că vaccinarea împotriva rujeolei este principala metodă de a preveni această boală.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close