Antena 3 CNN Actualitate Zi tristă pentru România: Șase ani de la Tragedia Colectiv | Evenimente organizate în memoria victimelor incendiului

Zi tristă pentru România: Șase ani de la Tragedia Colectiv | Evenimente organizate în memoria victimelor incendiului

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 08:00 30 Oct 2021 Modificat la 08:36 30 Oct 2021
comemorare-colectiv
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre

În urma incendiului au decedat 64 de persoane. În afară de cei 26 de tineri decedați în interiorul clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

”Povestea Colectiv nu se va încheia vreodată. Cine crede că povestea Colectiv se va încheia, se înșeală! Mi-am dorit să se obțină un singur lucru: Colectiv să nu se mai repete! Sau dacă se repetă, pentru că incendiile nu le putem opri, atunci tragedia din spitale să poată fi evitată. (…) Povestea Colectiv se va încheia numai atunci când vom ști să tratăm arșii în România. Până atunci nu se va încheia”, a declarat Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care s-a stins din viață la numai 22 de ani, în noaptea tragică de 30 octombrie 2015, potrivit RoHealthReview.

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

În data de 30 octombrie a.c., între orele 17.00-23.00, va fi organizată o adunare publică având drept obiect comemorarea victimelor de la Clubul Colectiv, după următorul program:

- între orele 17.00 - 17.30, adunarea participanților pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
- între orele 17.30 - 19.00, formarea unui lanț uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
- între orele 19.00 - 19.15, defluirea participanților;
- între orele 19.15 - 19.30, pregătirea participanților pentru deplasarea în marș către Clubul Colectiv;
- între orele 19.30 - 20.30, deplasarea participanților pe traseul: trotuarul din fața Curții de Apel București – Splaiul Independenței – traversarea intersecției Str. Halelor/Splaiul Independenței – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecția Bd. I.C.Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Șerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerț – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv.
- între orele 20.30 - 22.30, adunare publică la Clubul Colectiv; - între orele 22.30 - 23.00, defluirea totală a participanților.
Bucuresti, Str. Logofatul Udriste 9-15, Sector 3, Tel. 021/323.30.30; fax 021/323.45.95 e-mail: [email protected]
                     
Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa.

Șase ani de la Tragedia Colectiv. Slujbă de pomenire la Biserica „Sfântul Nicolae” și în fața clubului

Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica "Sf. Nicolae" - Broşteni şi în faţa fostului club.

"Se împlinesc, sâmbătă, 6 ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a îndurerat România şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste şaizeci de persoane. În memoria acestora, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica "Sf. Nicolae" - Broşteni din Bucureşti", informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Programul liturgic de comemorare:

* ora 8:00 - Slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, ce vor fi oficiate în Biserica parohiei "Sfântul Nicolae" - Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală;

* ora 11:30 - Slujba parastasului, care va fi oficiată în curtea Bisericii parohiei "Sfântul Nicolae" - Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

* ora 12:00 - Slujba parastasului, care va fi oficiată în faţa fostului club Colectiv de soborul de preoţi.

 

×
Parteneri
x close