Antena 3 CNN Actualitate Cine pe cine a turnat la DNA în scandalul de un miliard de euro al vaccinurilor

Cine pe cine a turnat la DNA în scandalul de un miliard de euro al vaccinurilor

Andreea Sava a prezentat vineri seara strategiile de apărare a celor implicaţi în scandalul achiziției de vaccinuri în valoare de un miliard de euro.

Cine pe cine a turnat la DNA în scandalul de un miliard de euro al vaccinurilor
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   23:18

Fostul premier Florin Cîţu şi foștii miniștri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, sunt anchetați de DNA într-un dosar privind achiziția de vaccinuri din pandemie în valoare de un miliard de euro.

Pe de o parte, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Însă, fostul ministru USR al Sănătății Vlad Voiculescu a spus la intrarea la DNA că "niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat vreun contract. Nu este nici măcar o solicitare de acord către mine. Nu era atribuția ministrului, și vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă.”

Fostul ministru al Sănătății a spus că deciziile importante din timpul pandemiei nu erau luate fără consultarea președintelui Klaus Iohannis. De altfel, Vlad Voiculescu a declarat că în cazul în care ancheta va continua, atunci îl va "invita” pe Klaus Iohannis la DNA.

În ceea ce o privește pe Ioana Mihăilă, procurorii spun că aceasta fără niciun document care să ateste necesitatea achiziției și cu încălcarea dispozițiilor legale ar fi inițiat un memorandum, aprobat pe 13 mai 2021 de premierul de la acea vremea, Florin Cîțu, care a avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

În schimb, Florin Cîțu este urmărit penal pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor anti-Covid, şi care i-a indicat ca drept vinovați pe foștii miniștri ai Sănătăţii Voiculescu şi Mihăilă. 

"În perioada respectivă, invocată în dosarul parchetului, ținând cont de gravitatea și specificul cu totul aparte al situației care a influențat societatea sub toate aspectele nu a existat nicio cerință a ministrului sănătății pe care prim-ministrul Florin Vasile Cîțu să o fi respins", se arată în raportul comisiei juridice din Senat, acolo unde Florin Cîţu s-ar fi apărat în faţa colegilor. 

Adina Anghelescu, despre ancheta DNA: "Nu exclud ca CNCAV să fie chemat ca martor"

"Părerea mea e că el încearcă să evident să iasă din situație. Toți pe care i-am văzut în acest tablou au fost de folosință pe plan național pentru Uniunea Europeană. Nu trebuie să scoatem din ecuație rolul și asumarea Uniunii Europene pe ceea ce s-a întâmplat în contacte care au fost semnate cu toate statele, dar exista o clauză.

Aici au ei această vinovăție că nu au zis nimic, ci a fost comanda fermă. Din aceasta schemă lipsește CNCAV, adică Valeriu Gheorghiţă care nu a fost citat, dar nu exclud ca el să fie chemat ca martor", a spus Adina Anghelescu, jurnalist de investigații. 

Între timp şi Andrei Baciu, fostul secretar de stat cu atribuții delegate de ministru în Ministerul Sănătății, a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție în dosarul vaccinurilor anti-Covid. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, precizează DNA.

Procurorii spun că, în data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană lansa strategia cu privire la accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19.

Important de menţionat este că mai sunt părți din acele contracte de achiziție a vaccinurilor care vor veni foarte probabil ca acuzare peste tot ce am văzut până acum. Rămâne de văzut cum îşi va formula fiecare parte acuzată strategia de apărare şi cine va fi cel turnat în acest scandal uriaș. 

×
Subiecte în articol: achizitii vaccinuri ancheta DNA
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close