Antena 3 CNN Actualitate Scandalul alimentar care poate scufunda România. 30.000 de conserve, retrase de pe piaţă, 32 de dozatoare de lapte, infestate cu aflatoxină

Scandalul alimentar care poate scufunda România. 30.000 de conserve, retrase de pe piaţă, 32 de dozatoare de lapte, infestate cu aflatoxină

Scandalul alimentar care poate scufunda România. 30.000 de conserve, retrase de pe piaţă, 32 de dozatoare de lapte, infestate cu aflatoxină
de O.P.    |    18 Mar 2013   •   06:04

Rezultatele în cazul mai multor alimente bănuite că ar fi contaminate sau etichetate greşit sunt aşteptate săptămâna aceasta.  Este vorba despre laptele cu aflatoxină, micii cu carne de cal şi curcanii cu antibiotice.

Până acum, 30.000 conserve de carne de vită au fost retrase de pe piaţă, după ce au apărut suspiciuni că ar conţine carne de cal. În plus, 32 de dozatoare cu lapte din Bucureşti, care ar putea conţine aflatoxină, au fost sigilate de inspectorii sanitar- veterinari. Din primele informaţii, laptele nu a ajuns şi în alte judeţe din ţară.

Cele 32 de automate pentru distribuirea laptelui, retrase de pe piaţă, sunt alimentate din producţia unor ferme de lângă Bucureşti. Preţul de desfacere al laptelui variază între 2 şi 3,5 lei pe litru.

"În cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte. Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum", spun reprezentanţii ANSVSA.

Proprietarii celor 2 ferme de la care ar proveni laptele cu probleme dau asigurări că furajele cu care hrănesc animalele nu sunt contaminate.

Consumatorii spun că au încredere că laptele de la automate este mai bun decât cel la cutii.

Aceeaşi situaţia este şi în Craiova, unde aparatele până acum nefuncţionale din cauza suspiciunilor de contaminare cu aflatoxină au fost redeschise. În Timişoara, laptele necontaminat e promovat cu afişe pe care scrie: "lapte fara aflatoxina".
Totodată, 30.000 conserve de carne de vită au fost retrase de pe piaţă după ce analizele au confirmat parţial că ar conţine carne de cal. Peste 80% din conserve sunt blocate în depozite şi vor rămâne acolo până când analizele finale vor fi gata. Compania a anunţat, printr-un comunicat, că produsul nu pune în pericol consumatorii. Producătorul a iniţiat şi o investigaţie la adresa furnizorilor de materie primă.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close