Antena 3 CNN Actualitate Schimb dur de replici între Marcel Vela și Raed Arafat: Nu ne jucăm cu viețile oamenilor

Schimb dur de replici între Marcel Vela și Raed Arafat: Nu ne jucăm cu viețile oamenilor

A fost un schimb dur de replici între ministrul Marcel Vela și Raed Arafat. Ministrul l-a acuzat pe șeful DSU că SMURD are un PR grozav, dar oamenii mor.

Schimb dur de replici între Marcel Vela și Raed Arafat: Nu ne jucăm cu viețile oamenilor
31 Dec 2019   •   11:22

Ministrul de Interne l-a întrebat pe Raed Arafat cum s-ar fi simțit ”dacă fiica pe care o știți, așa cum părinții au suferit, văzând copilul lor în suferință, ar fi pățit ceva?”, cu referire la cazul fetiței din Vâlcea care nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD, care nu poate decola noaptea. ”Nu ar fi fost MAI blamat, pus la zid, scăzut în ochii cetățenilor, ca încredere, ca apreciere, pentru că ne organizăm doar așa, de ochii lumii?” a continuat ministrul.

Ministrul de Interne acuză că ”a fost o dezorganizare evidentă și la Vâlcea o să trimit Corpul de Control, pe ore, pe timp, cine a greșit, care sunt cauzele. N-am nimic cu nimeni, dar pe viitor nu mai doresc să se repete asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață”. ”Dacă salvez viața unui român, îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta, în mandatul meu, o asemenea situație, în care un copil a suferit. Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor și era să moară un copil, din neglijență sau proastă organizare”.

”Avem nevoie de piloți, domnule ministru” i-a spus Raed Arafat. 

”Faceți rost!”, a replicat Vela. 

”Motivul pentru care zboară acum numai cele două centre sunt pentru că au echipe ca să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea după o anumită oră, înseamnă că, a doua zi, acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11-12 și pune în risc ca anumite intervenții primare să nu rezolve.” a spus Raed Arafat, care a explicat că, deși există piloți noi, aceștia au nevoie de 1.000 de ore de zbor pentru a putea fi comandanți de aeronavă.

Schimb dur de replici între Marcel Vela și Raed Arafat

Incidentul la care a făcut referire Marcel Vela a avut loc sâmbătă, în județul Vâlcea. O fetiță de 11 ani, victimă a unui accident rutier, a ajuns în comă la București, după câteva ore petrecute la UPU Vâlcea. Ambulanța nu a ajuns la timp la întâlnirea cu elicopterul SMURD, care nu a putut să aștepte. 

"La sosirea echipajului cu medic, pacienta în vârstă de 10 ani, aflată în comă, se afla deja în ambulanţa de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată cu guler cervical. Medicul decide să însoţească fetiţa în ambulanţa de prim ajutor, iar pe drumul către cea mai apropiată unitate spitalicească, echipajul a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii şi asistarea fetiţei care era inconştientă, întâmpina vărsături, în urma accidentului suferind un traumatism cranio-cerebral. Medicul de pe ambulanţă a încercat să efectueze intubaţia insă fară succes şi astfel a decis continuarea drumului către spital, un demers corect fiind în interesul salvării pacientei", susţine DSU. 

Potrivit DSU, decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora a fost bazată pe informaţia că ambulanţa în care se afla pacienta se îndrepta deja spre Râmnicu Vâlcea. Aparatul de zbor a aterizat în jurul orei 16,40, fiind anunţat medicul aflat cu echipajul de prim ajutor SMURD că nu poate aştepta mai mult de 8-10 minute, întrucât urma să se întunece, iar decolarea devenea riscantă în zona respectivă.

Deoarece medicul care însoţea pacienta a fost obligat să se oprească de mai multe ori pentru a-i acorda îngrijiri suplimentare, a anunţat că nu poate ajunge în acest interval de timp la elicopter, luând decizia să ducă pacienta la Spitalul de Urgenţă Râmnicu Vâlcea.

×
Subiecte în articol: Marcel Vela Raed Arafat SMURD
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close