Antena 3 CNN Actualitate Şcoală de şoferi în 24 de ore. Cum poate un om, chiar şi mort, să obţină permis în România (VIDEO)

Şcoală de şoferi în 24 de ore. Cum poate un om, chiar şi mort, să obţină permis în România (VIDEO)

Şcoală de şoferi în 24 de ore. Cum poate un om, chiar şi mort, să obţină permis în România (VIDEO)
Sursa foto: carnet ºofer
01 Iun 2009   •   08:21

Cu bani, în România se poate cumpăra orice. Chiar şi permis auto pentru... un mort. Un tânăr, decedat în luna februarie, a absolvit, două luni mai târziu, trei şcoli de şoferi din Bucureşti. Asta pentru că angajaţii şcolilor de şoferi şi chiar patronii, au descoperit o afacere, care le poate mări bugetul. Pentru doar cîteva sute de euro, în numai 24 de ore, aceştia fac dosare, care atestă absolvirea cursurilor unei şcoli de şoferi. Mai mult, nimeni nu verifică niciun act.

Persoana pe al cărei nume au fost făcute simultan cele trei dosare de absolvire a şcolii de şoferi, este un tânar de 19 ani, din Olteniţa. Paradoxal el a murit în februarie 2009 într-un accident de circulatie. Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, cu o simplă copie după cartea de identitate a acestuia, mai mulţi instructori auto, colaboratori sau angajaţi ai unor şcoli de şoferi, s-au oferit să întocmească dosarul complet. S-au oferit chiar să aranjeze, contra cost, data examenului sau succesul la proba de traseu. Unul dintre patronii şcolilor de şoferi care şi-au pus ştampila pe dosare a fost filmat de jurnalişti cu o cameră ascunsă în timp ce explica dedesubturile afacerii.

Pentru un dosar făcut la ?fără frecvenţă? se plătesc sume cuprinse între 500 şi 900 de lei. În mod normal, şcolarizarea durează aproximativ 6 săptămâni şi presupune lecţii de condus şi de legislaţie şi examinări repetate. Intermediarii s-au oferit să rezolve treaba în 24 de ore. Nu a contat dacă persoanele în cauză au mai urcat vreodată la volan sau dacă au noţiuni de legislaţie rutieră.

Când au aflat că au fost demascaţi, partroni şcolilor de şoferi au încercar să se eschiveze. Au declarat că cineva le-a falsificat ştampila.


Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close