Antena 3 CNN Actualitate Se cere demiterea ministrului Energiei. Ce acuzații i se aduc lui Toma Petcu

Se cere demiterea ministrului Energiei. Ce acuzații i se aduc lui Toma Petcu

Se cere demiterea ministrului Energiei. Ce acuzații i se aduc lui Toma Petcu
de M.Z.    |    08 Dec 2017   •   09:23

Vicepreşedintele PNL, Virgil Popescu, susține că societatea Nuclearelectrica a minţit public când a anunţat o oprire planificată a reactorului 2 de la Centrala de la Cernavodă, ca urmare a unor lucrări de mentenanţă. 

În aceste condiții, liberalul îi cere premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica, Cozmin Ghiţă, pentru incompetență și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul.

În replică, reprezentanții Nuclearelectrica neagă acuzațiile aduse de Virgil Popescu și spun că o oprire forțată în cazul unui reactor nuclear nu poate fi anunțată anticipat. Ei precizează că în acest caz este vorba de activități de întreținere și testare care fac parte din programul de mentenanță.

Există o diferență clară între opririle controlate și anunțate de companie, așa cum este cazul celei anunțate în data de 06.12.2017, și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Național. 

Acestea din urmă pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat.

Conducerea Nuclearelectrica mai spune că perioada opririi controlate este gândită în așa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Național.
 

×
Subiecte în articol: Toma Petcu demitere mihai tudose
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close