Secvenţial: O CATASTROFĂ uitată. România, pericol de moarte

de M.Z.    |    27 Apr 2014   •   18:38
Secvenţial: O CATASTROFĂ uitată. România, pericol de moarte Foto: captura Antena 3

29 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, 43 de ani de la tragedia de la Certej. Şi pericolul încă mai există: în acest moment, în România sunt 186 de locuri otrăvite şi oricare din ele poate deveni în orice moment un pericol pentru viaţa oamenilor din jur.

La 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomice de la Cernobîl exploda.

Dezastrul de la Certej a avut loc într-o sâmbătă, pe 30 octombrie 1971, dimineaţa, fiind provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, din judeţul Hunedoara.

În urma tragediei de la Certej, au murit 89 de oameni. Cel puţin oficial, pentru că asta spun autorităţile. Se pare însă, că numărul decedaţilor a fost mult mai mare şi a fost ascuns.

Informaţiile au fost prezentate duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3.


Supravieţuitor: Am simţit că parcă s-a cutremurat pământul, m-a scalpat şi nu mai ştiu nimic

Unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Certej şi-a amintit cum un val imens de material a venit peste el, l-a sclapat şi a fost inconştient mult timp după aceea.

"A venit valul de 300.000 de metri cubi de material, pur şi simplu am simţit că parcă s-a cutremurat pământul şi nu mai ştiu nimic. A întors canapeaua pe capul meu şi m-a scalpat, am fost inconştient pentru mai multă vreme. Mi-a ras casa cu totul, m-a dus cam 300-400 de metri în jos", şi-a amintit unul dintre supravieţuitorii tragediei, duminică, la Antena 3.


Mai mulţi supravieţuitori ai catastrofei de la Certej, din judeţul Hunedoara, au vorbit în exclusivitate la Secvenţial, despre tragedia provocată de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere.


Parteneri
x close