Antena 3 CNN Actualitate Semnal de alarmă de la producători privind roșiile din piață. Ce ar putea conține

Semnal de alarmă de la producători privind roșiile din piață. Ce ar putea conține

Uniunea „Salvaţi Ţăranul Român“ cere Ministerului Agriculturii să prelungească perioada de recoltare în programul „Tomata“ până la 15 iulie, pentru că vremea rece din acest an a dat peste cap planurile micilor fermieri.

Semnal de alarmă de la producători privind roșiile din piață. Ce ar putea conține
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    19 Mai 2022   •   19:48

Programul „Tomata“ le aduce fermierilor un spijin nerambursabil de 3.000 euro dacă reuşesc să valorifice cel puţin 3.000 kg tomate până la 10 iunie. Suprafaţa minimă cultivată în spaţii protejate pentru a primi acest ajutor este de 1.000 m.p., însă fermierii spun că în acest an, din cauza condiţiilor meteo, recoltarea a întârziat cu 50 de zile, scrie Adevărul.

Așa că USŢR solicită Ministerului Agriculturii prelungirea perioadei de recoltare în program până la mijlocul verii. „USŢR face un apel public la Guvernul României, Preşedintele României, Parlamentului României şi la toţi decidenţii politici ai acestei ţări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o şansă reală de a beneficia de sprijinul de 3.000 euro/1.000 de metri pătraţi tuturor fermierilor înscrişi în program şi care la această dată se văd în imposibilitatea de a fi eligibili deoarece condiţiile meteo ale acestui an au decalat perioada de recoltare cu cel puţin 50 zile“, au trasmis regumicultorii printr-un comunicat de presă.

Păstrarea termenului actual îi va face pe mulţi fermieri să forţeze coacerea tomatelor astfel încât să poată recolta 3 tone până în 10 iunie, lucra care nu va fi deloc în interesu clienților.

„Producţia de tomate sănătoase, gustuose, produse conform tehnologiei de cultură şi cu respectarea normelor de siguranţă alimentară, impuse de legislaţia naţională şi europeană în vigoare, fără a apela la diverse metode de supramaturare şi stimulare a coacerii, nu va putea fi realizabilă pînă la data de 10 Iunie aşa cum este stabilit acum termenul. 3.000 kg tomate/1.000 metri pătraţi produse şi comercializate până la această dată este imposibil de realizat de peste 80% din fermierii înscrişi în program“, se mai menţionează în comunicat.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close