Antena 3 CNN Actualitate Senatul a adoptat Ordonanța care majorează impozitele românilor | Cât vom plăti începând cu anul următor

Senatul a adoptat Ordonanța care majorează impozitele românilor | Cât vom plăti începând cu anul următor

Senatul a aprobat, miercuri, modificările la ordonanța 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată.

Senatul a adoptat Ordonanța care majorează impozitele românilor | Cât vom plăti începând cu anul următor
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    12 Oct 2022   •   15:15

Senatorii au adoptat cu 67 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și o abținere raportul comisiei Buget-Finanțe la Ordonanța Guvernului 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal. 

Senatorii au menținut textul din Codul Fiscal referitor la cotele de impozitare, cuprinse între 0,08 şi 0,2%, dar au modificat valoarea impozabilă a imobilelor, care se va calcula în funcție de materialele din care sunt construite. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local, iar în cazul Capitalei prin hotărâre CGMB. 

Camera Deputaților este for decizional.

Ce impozit plătim pentru case, de anul viitor | Se schimbă total metoda de calcul

Creste baza de impozitare de la 1086 la 1500, iar în loc de suprafața utilă se ia în calcul suprafața construită. Cota de impozitare va fi decisă de fiecare autoritate locală în parte, iar maximul este de 0,2. Intrarea în vigoare a grilei notariale a fost amânată până în 2026, nu 2025 așa cum cereau reprezentanții asociațiilor orașelor.

Reprezentanții asociațiilor spun că problema nu va fi în orașele mari, ci în localitățile mici.

Măsura a fost deja agreată în coaliția de guvernare, este o măsură susținută de ministerul de finanțe pentru a veni în sprijinul primarilor.

Ea se va aplica de la 1 ianuarie 2023. La Camera Deputaților este posibil să existe modificări, însă nu știm sigur acum dacă și în ce fel vor arăta, pentru că este nevoie și de o discuție în coaliția de guvernare. Camera Deputaților este camera decizională.

 

×
Subiecte în articol: impozite
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close