Antena 3 CNN Actualitate Senat: Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit până la unitatea de învăţământ

Senat: Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit până la unitatea de învăţământ

Senatul a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, o propunere legislativă de completare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011potrivit căreia elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la/ până la unitatea de învăţământ,

Senat: Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit până la unitatea de învăţământ
de Gabriel Dano    |    14 Sep 2021   •   22:07

Potrivit legii iniţiate de deputatul liberal Robert Sighiartău, cheltuielile vor fi asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, transmite Agerpres.

"În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale", stipulează propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită, marţi, şi de plenul Senatului.

Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar 2022 - 2023.

Sorin Cîmpeanu: Bursele pentru elevi vor crește

Valoarea burselor școlare va fi mărită, iar pragul minim de la care va fi acordată bursa de merit va crește, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Proiectul de Hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim de acordare a burselor elevilor.

În anul școlar 2020 – 2021, Guvernul a aprobat un cuantum minim de 100 de lei / elev, indiferent de tipul de bursă, de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social.

Acest cuantum nu a fost diferențiat. Acest pas a fost un pas important, deoarece, pentru prima oară, bursele elevilor sunt plătite de la bugetul de stat. În continuare vor fi plătite tot de la bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Educației, dar vom avea diferențe între cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 de lei la 500 de lei de elev.
00:02

Vom avea creșteri și pentru bursele de merit, creșteri care vor venit la pachet cu creșterea pragului minim de obținere a bursei de merit. Pentru că bursa de merit trebuie să fie de merit.

Creșteri vor înregistra și bursele de studiu și bursele de ajutor social. După o analiză suplimentară, după discuții cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, acest proiect de Hotărâre de Guvern va fi adoptat”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, vineri, după ședința de guvern.

×
Parteneri
De acum, așa se circulă în sensul giratoriu! Poliția: ”Vechea practică nu mai este valabilă!”
x close