Antena 3 CNN Actualitate Siguranța casei și ce presupune asta cu adevărat

Siguranța casei și ce presupune asta cu adevărat

Siguranța casei este importantă pentru fiecare membru al familiei, iar principiul „paza bună trece primejdia rea” este mai actual ca niciodată, pentru că o casă și tot ceea ce este în ea sunt investiții importante, care trebuie protejate.

Siguranța casei și ce presupune asta cu adevărat
Sursa foto: unsplach.com
de Georgiana Adam    |    07 Dec 2020   •   18:35

Foarte mulți fac greșeala de a spune „mie nu se poate întâmpla” și ignoră unele dintre cele mai simple și mai practice măsuri de siguranță care ne pot pune la adăpost de evenimente extrem de nepăcute și ireversibile.

Ascunzători bune

Pe internet circulă articole de genul „Ascunzători la tine în casă” sau „Sfaturile spărgătorilor pentru o bună protecție a casei”. Ideea acestor texte este de a-ți sugera locurile ideale unde pot fi depozitate bunurile de valoare cu scopul de a fi puse la adăpost, în eventualitatea nefericită și nedorită a unei spargeri. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru siguranța casei este acela de a ignora aceste soluții și de a alege variantele cu adevărat sigure. Investește într-un seif pret competitiv pentru a avea în permanență valorile la adăpost. Un seif cu dimensiunile adaptate la necesitățile reale poate să fie locul ideal și pentru a depozita documente importante, acte, valori și alte obiecte prețioase. Montat în perete, ancorat sau fixat în podea, seiful este de departe cea mai bună ascunzătoare!

Detectorul de gaze

Conform legilor în vigoare, dacă ai o centrală pe gaz și unele condiții asociate (geamuri de o anumită grosime, de tip termopan), detectoarele de gaz nu sunt doar necesare, ci și obligatorii, și reprezintă o măsură de siguranță esențială pentru casă. Acestea trebuie adaptate la dimensiunea camerei, trebuie să aibă o anume sensibilitate și să reacționeze cu un semnal sonor specific în cazul în care apare o concentrație de gaze în aerul din interior, începând de la nivelul la care este considerată periculoasă și prezintă potențial risc de explozie. Unele dintre detectoare au capacitatea de a bloca sursa de gaze înainte de a porni alarma.

Detectoarele de fum

Aceste sisteme de siguranță intră în categoria alarmelor de incendiu și sunt utile în casă pentru că aduc un binevenit plus de siguranță. Este de dorit ca acestea să nu intre niciodată în funcțiune, dar dacă se va întâmpla asta, fie și doar o singură dată, scopul lor a fost atins. Semnalele acustice și luminoase se activează în mai multe situații, toate considerate periculoase. Astfel, detectoarele de fum pot reacționa la un anume nivel de dioxid și monoxid de carbon în aer, la fum sau la căldură provocată de flacără.

Detectoarele sunt autonome, funcționează cu baterii, iar modelele inteligente au capacitatea de a alerta, dacă este cu adevărat cazul, serviciile de urgență și au incorporate camere de supraveghere care se activează concomitent cu alarma.

Siguranțele electrice

Cifrele statistice arată că cele mai mai multe incendii au drept cauză instalația electrică. Frecvența acestor evenimente este la fel de mare în perioadele reci din an și în zilele foarte calde, vara. Suprasolicitarea, prin folosirea a prea multe aparate de putere mare concomitent, poate fi prevenită într-un mod foarte simplu: cu ajutorul unor siguranțe electrice care să fie pe măsura capacității reale a instalației electrice.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă ca deconectarea aparatelor, prin întreruperea alimentării cu energie electrică, să se facă atunci când capacitatea maximă a fost atinsă. Dacă rezistențele sunt nepotrivite, rețeaua se supraîncălzește, ceea ce poate duce la izbucnirea unui incendiu.

Este o mare și riscantă greșeală utilizarea unor siguranțe de capacitate foarte mare, pentru că suprasolicită instalația electrică.

Câteva sfaturi utile

Măsurile de siguranță care pun familia și casa la adăpost nu sunt complicate. Singura condiție este aplicarea lor și, atunci când este cazul, respectarea lor. La toate acestea se mai adaugă câteva lucruri ce trebuie luate în calcul în situații specifice.

Revizia periodică a instalațiilor cu risc potențial, anume centrala termică și instalația electrică. Aceste revizii sunt similare cu un control medical periodic care să-ți confirme că ești sănătos, în locul situației în care aștepti să apară o situație critică, de urgență.

Prudență în ceea ce privește informațiile furnizate pe rețelele sociale. Pentru mulți poate părea exagerat, dar datele despre casă, mașină și familie pot ajunge surse de informații pentru necunoscuți și te pot expune.

A te simți în siguranță în casă nu este un lux, ci o necesitate. Riscul poate fi prevenit, anticipat și, în consecință, evitat atâta vreme cât iei măsurile necesare.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close