Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Ana Maria Pătru, interviu incendiar. Cum s-au furat alegerile cu softul pentru AEP

Sinteza zilei: Ana Maria Pătru, interviu incendiar. Cum s-au furat alegerile cu softul pentru AEP

Sinteza zilei: Ana Maria Pătru, interviu incendiar. Cum s-au furat alegerile cu softul pentru AEP
29 Mai 2017   •   21:40

Mihai Gâdea a difuzat, la Sinteza Zilei, de la Antena 3, un interviu incendiar cu fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, în contextul dezvăluirilor în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.

Luni, Ana Maria Pătru a declinat prezenţa la lucrările comisiei de anchetă pe marginea alegerilor prezidenţiale din 2009 și a trimis, în schimb, o scrisoare care urmează să fie analizată de membrii comisiei.

În interviul acordat lui Mihai Gâdea, Ana Maria Pătru a afirmat că a ales să trimită o scrisoare membrilor comisiei, gândindu-se că, dacă ar fi participat în persoană, nu ar fi putut spune tot ceea ce și-ar fi dorit să spună în legătură cu alegerile din 2009.

În plus, fosta șefa AEP a arătat că s-a temut ca prezența ei la comisie să nu atragă după sine noi represalii din partea DNA-ului. 

În interviu, Ana Maria Pătru a arătat că i s-a părut important să sesizeze membrilor comisiei faptul că, ani la rândul, licitaţiile privind softurile de numărare şi transmitere a datelor de la alegeri au fost câștigate de aceleași firme.

”Nu e democratic”, a spus Ana Maria Pătru, subliniind că, în vremea în care era la conducerea instituției, ”s-a ținut departe” de partea tehnică a întregului proces electoral.

Despre telefonul de la Traian Băsescu

”Fiind președintele unei instituții, care trebuia să aibă legături cu oameni politici, deseori oamenii m-au asimilat unui lider politic sau a altuia. Ceva nedrept, oarecum, pentru că eu mi-am dorit mereu să am o legătură atât cu Parlamentul, cât și cu Administrația Prezidențială și Guvernul, pentru a veni cu propuneri noi legislative de îmbunătățire a legislației electorale. (...) E adevărat că Traian Băsescu mi-a dat un telefon (...) în 2012, atunci când toată lumea era în isteria cu referendumul și cu listele electorale și mi-a dat oarecum un sfat să plec pentru că aș putea fi arestată în acel dosar, care nu știu dacă la vremea respectivă începuse să se facă. (...) Era o diferență între numărul electorilor din lista electorală și numărul cetățenilor pe care îl dădea INS-ul la vremea respectivă. Și AEP a fost învinuită”, a spus Ana Maria Pătru. 

Despre manipularea persoanelor care aveau CNP-uri, fără să dețină acte de identitate

Mihai Gâdea: Domnul Geoană vorbea despre un număr important de persoane care aveau CNP-uri, dar nu aveau acte de identitate. Ar putea ca acele CNP-uri să fie folosite într-o parte sau alta, în cazul unor alegeri electorale?

”Pentru perioada 2009 nu ma pot pronunța. Tot ce spuneți dvs am auzit și eu în spațiul public. Aș putea să spun că se poate sau că nu se poate. Dar ținând cont că din anul 2011 AEP a implementat acest registru electoral, cusiguranță vă spun că din 2011 sau din 2012 nu se mai poate întâmpla acest lucru. Însă nu pot fi fermă pentru 2009. Era o necesitate acest registru electoral ca să nu mai existe suspiciuni. Acum avem o bază de date corectă. Acest registru electoral face parte din realizările mandatului meu”, a spus Ana Maria Pătru.

Drept replică, compania SIVECO a anunțat că o va da în judecată pe Ana Maria Pătru pentru ”minciunile si afirmatiile denigratoare lansate in spatiul public”, arătând că ”încercările de inducere în eroare a opiniei publice” sunt făcute ”de către o persoană care în mod repetat a solicitat foloase necuvenite companiei noastre”.

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei ana maria patru
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close