x close

Sinteza Zilei. Comoara care ar valora 10 miliarde de dolari

02 Iun 2015   •   23:47

România ar putea să piardă Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din Europa. Codex Aureus este atât de valoros încât, în 1968, Nicolae Ceauşescu a garantat un împrumut de 10 miliarde de dolari cu el.

Mihai Gâdea a prezentat un document care arată că România a fost condamnată la CEDO să-i plătească daune morale Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia și să-i restituie proprietățile confiscate de comuniști: Biblioteca „Batthyaneum”, Muzeul și Institutul Astronomic din Alba Iulia. Cel mai valoros obiect în acest caz este, însă, jumătate dintr-o evanghelie veche din secolul VIII (Codex Aureus), perla colecției de carte aflată în respectiva bibliotecă atunci când a fost confiscată de stat.


Profesorul Cristian Troncotă a explicat, la Sinteza Zilei, ce reprezintă Codex Aureus.

„Are o valoare artistică şi culturală. Este un manuscris creat în secolul VIII la Școala Palatină de la Aachen, creată de Carol cel Mare, care înseamnă, ca text, cele 4 Evanghelii (...) Este scris cu cerneluri care utilizează praf de aur, este o tehnică unică. Este realizat de cei mai renumiţi copiişti şi miniaturişti”, a explicat profesorul Troncotă.

 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati