Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Informații și imagini exclusive de la Berlin. Ce se întâmplă după masacrul din Breitscheidplatz

Sinteza zilei. Informații și imagini exclusive de la Berlin. Ce se întâmplă după masacrul din Breitscheidplatz

Sinteza zilei. Informații și imagini exclusive de la Berlin. Ce se întâmplă după masacrul din Breitscheidplatz
20 Dec 2016   •   22:16

O lume întreagă a fost șocată de atentatul produs luni seară la târgul de Crăciun de la Berlin, unde un camion a intrat în plin în mulțimea care se plimba în zona pietonală din Breitscheidplatz. Potrivit celui mai recent bilanț, atentatul s-a soldat cu 12 morți și zeci de răniți.

Poliţia din Berlin a anunţat marţi că urmează pista unui "probabil atentat terorist" și autoritățile au reușit chiar să aresteze și un suspect. Era vorba despre un cetățean pakistanez, solicitant de azil, în vârstă de 23 de ani, arestat luni seara în apropiere de locul atentatului după ce a fost urmărit de un martor.

El a fost arestat 'pentru că părea să se potrivească descrierii' şoferului camionului oferită de martori, a declarat şeful poliţiei din Berlin. Poliţia a efectuat teste pentru a stabili dacă ADN-ul său corespunde 'urmelor' găsite în interiorul cabinei camionului, iar testele nu au confirmat că tânărul reținut ar avea vreo legătură cu atacul. La aproape 24 de ore de la momentul masacrului, anchetatorii au fost nevoiți să-l elibereze pe pakistanez.

Acum, la Berlin situație este extrem de tensionată, autoritățile fiind puse în situația de a căuta în continuare criminalul deosebit de periculos aflat în libertate.

Ministrul german de Interne a anunţat că poliţiştii berlinezi urmăresc încă din seara atacului mai multe piste de anchetă şi că nu este exclus ca şoferul camionului care a ucis 12 oameni în piaţa de Crăciun să fie în libertate, potrivit Reuters.

Thomas de Maizičre a făcut declaraţiile la scurt timp după ce Parchetul federal a anunţat eliberarea cetăţeanului pakistanez care fusese reţinut în calitate de principal suspect după atacul de luni seara.

Oficialul a mai anunţat că nu ştie, deocamdată, câţi cetăţeni străini au murit în atentat, precizând că printre victime nu sunt copii.

Reporterul Antena 3 Ana Maria Roman a transmis, în ediția de marți seară a emisiunii ''Sinteza Zilei'' cele mai recente informații și imagini în direct de la Berlin.

''Oamenii mi-au vorbit despre teamă, despre deznădejde - poate mai multe decât la astfel de evenimente tragice, ca la Paris, de exemplu, acolo unde tinerii spuneau că vor rămâne curajoși pentru că teroriștii vor să-i intimideze și să răspândească această teamă. În Berlin oamenii spuneau că, într-adevăr au început să se ferească de zonele aglomerate deoarece se tem pentru viața lor'', a spus Ana Maria Roman.

Jurnalista Deutsche Welle Lavinia Piţu-Schwartz a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 despre atmosfera de acum din comunitatea românilor din Berlin.

''Lumea are încredere în autoritățile germane, eu am încredere în autoritățile germane care știm că au dejucat o grămadă de potențiale atentate în ultimele luni. Comunitatea românilor face ceea ce fac ceilalți berlinezi: rămâne vigilentă, fără a intra în panică însă. Ține de cultura germanilor de a vedea lucrurile la rece. de a avea acțiuni eficiente, de a nu intra în panică'', a explicat Lavinia Piţu-Schwartz.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close