Antena 3 CNN Actualitate Cum poți fi ”furat” pe telefon și laptop. O nouă metodă face ravagii

Cum poți fi ”furat” pe telefon și laptop. O nouă metodă face ravagii

Sistemele de operare și aplicațiile telefoanelor neactualizate le dau hackerilor posibilitatea de a vă ”fura” date de pe dispozitive și de a accesa, crea, sau șterge documente.

Cum poți fi ”furat” pe telefon și laptop. O nouă metodă face ravagii
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    06 Iun 2022   •   13:53

"Toate versiunile de Google Android neactualizate din 6 noiembrie 2021 sunt vulnerabile pentru că permit instalarea de la distanță a unor programe de spionaj prin care pot vizualiza, modifica sau șterge datele", spune Daniel Buştean, specialist cyber-security.    

Principalele vizate sunt entitățile guvernamentale și de afaceri. Motiv pentru care specialiștii recomandă actualizarea sistemelor și instalarea aplicațiilor doar de la furnizori de încredere.  

"Cel mai important este să nu vizitați link-uri suspecte, chiar daca sunt venite din partea unor persoane de încredere", spune specialistul.     

Mai mult decât atât, atacatorii se folosesc de o vulnerabilitate a pachetului Office, ce permite instalarea virușilor. Iar hackerii au făcut publică modalitatea în care aceasta poate fi exploatată. 

Cum se poate întâmpla totul?  

De exemplu, puteți primi de la o mare companie o ofertă. În timp ce dumneavoastră citiți termenii colaborării, virusul se instalează în fundal, iar hacker-ul capătă acces la dispozitivul dumneavoastră. Astfel, poate instala programe de control de la distanță ce pot activa, de pildă, camera web, microfonul, pot accesa, crea sau șterge documente, scrie Adevărul.ro.

Ce este de făcut 

Actualizați de urgență sistemul, nu deschideți mail-uri suspicioase, iar dacă bănuiți că un fișier poate fi infectat, scanați imediat dispozitivul cu un antivirus. 

×
Subiecte în articol: Android hacker
Parteneri
Ninge puternic în București! Temperaturile scad brusc
x close