Antena 3 CNN Actualitate ŞOC. Pădurile României, mai bine ca oricând. Document

ŞOC. Pădurile României, mai bine ca oricând. Document

ŞOC. Pădurile României, mai bine ca oricând. Document
13 Mai 2015   •   14:18

Suprafaţa fondului forestier al României s-a mărit cu 144 de mii de hectare în perioada anilor 1990-2011. Asta reiese dintr-un document oficial a Ministerului Medilui, solicitat în 2011 de jurnalistul Dan Tănasă, după cum a scris acesta pe blogul personal. În cererea trimisă ministerului condus la acea vreme de László Borbély (UDMR), Tănasă a solicitat să i se comunice evoluţia fondului forestier al României în perioada anilor 1990-2011. Iar răspunsul Ministerului Mediului, semnat de Ilona Szabo, director general adjunct, l-a surprins.

Potrivit documentului, suprafaţa fondului forestier al României s-a mărit cu 144 de mii de hectare în perioada anilor 1990-2011. La fel, în aceeaşi perioadă, suprafaţa fondului forestier s-a mărit cu 5 mii de hectare în judeţul Covasna şi 31 de mii de hectare în judeţul Harghita.
"Aşadar, potrivit acestui document oficial al Ministerului Mediului, în urmă cu patru ani situaţia fondului forestier din România era foarte bună. Nici vorbă de pericol, nici urmă de jaf", scrie Dan Tănasă.

Acesta precizează în continuare că, juridic vorbind, termenul de fond forestier este definit de totalitatea pădurilor, terenurilor destinate împăduririi, celor care servesc nevoilor de cultură, producţie ori administraţie silvică, iazurile, albiile pâraielor, precum şi terenurilor neproductive, incluse în amenajamentele silvice, în condiţiile legii, indiferent de natura dreptului de proprietate. "Probabil că atunci când Ilona, subordonata lui László Borbély, mi-a comunicat datele, nu s-a referit doar la suprafeţele împădurite, ci şi la terenurile destinate împăduririi. Însă chiar şi aşa, este greu de crezut (a se citi foarte greu) că suprafaţa forestieră a României s-a mărit în veun fel în perioada anilor 1990-2010. Nu am auzit de niciun sat ras de pe faţa pământului pentru a face loc unei păduri. Nu am auzit de niciun câmp împădurit peste noapte. Nu am citit despre niciun teren viran devenit în ultimii ani pădure", conchide Tănasă.


×
Subiecte în articol: dan tanasa
Parteneri
Se schimbă CNP-ul românilor! Cum va arăta
x close