Antena 3 CNN Actualitate Social Carmen Dan răspunde la solicitarea preşedintelui Iohannis

Carmen Dan răspunde la solicitarea preşedintelui Iohannis

Carmen Dan răspunde la solicitarea preşedintelui Iohannis
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    18 Sep 2017   •   14:34

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, referindu-se la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, că premierul Tudose are o discuţie la Palatul Victoria cu reprezentaţi ai ANCOM, punctând că discuţia despre un astfel de sistem de avertizare şi soluţii pentru implementarea acestuia au fost făcute încă de anul trecut. 

''Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă despre necesitatea identificării unor soluţii pentru implementarea unui astfel de sistem. Am spus că sunt discuţii cu operatorii de telefonie mobilă. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului există o întâlnire cu reprezentanţi ai ANCOM şi specialişti din ministere cu competenţe în domeniu. Sunt convinsă că specialiştii vor identifica o soluţie tehnică pentru a identifica un astfel de sistem'', a declarat, la Timişoara, Carmen Dan. 

În context, ea a amintit de aplicaţia dezvoltată de DSU, exprimându-şi regretul că doar 100.000 de persoane au descărcat-o. 

''Din păcate, chiar dimineaţă, am vrut să ştiu câţi au descărcat aplicaţia. Avem 100.000 de utilizatori. Cred că este utilă şi ar fi foarte bine dacă am descărca şi folosi această aplicaţie. Este utilă şi gratuită'', a punctat ministrul Camen Dan. 

Referindu-se la situaţia de la Timişoara, ea a spus că în zonă au fost cinci avertizări meteo: două de cod galben şi trei de cod portocaliu, care s-au actualizat în funcţie de evoluţia evenimentului. 

Ea a menţionat că, în cazul situaţiei de la Timişoara, forţele de intervenţie ale MAI au crescut imediat după primele avertizări primite de la meteorologi. 

"În această situaţie, cu totul specială, când ne confruntăm cu un fenomen meteo cu un caracter inedit, cu o intensitate foarte mare ca manifestare, este clar că timpul practic în care poţi transmite mesaje de avertizare către populaţie este foarte limitat. Însă, în situaţia de ieri, forţele noastre au fost în dispozitiv, iar noi am crescut, imediat după ce am primit primele avertizări, capacitatea de intervenţie", a explicat Carmen Dan. 

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat luni Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a cetăţenilor în situaţii de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România în cursul zilei de duminică arată "vulnerabilităţile" şi "ineficienţa" sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor

Potrivit şefului statului, este "inadmisibil" ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii. 

De asemenea, şeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. 

"Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale. Existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii", a evidenţiat preşedintele. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: carmen dan Klaus Iohannis
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close