Antena 3 CNN Actualitate Social DECLARAȚIE UNICĂ. O nouă schimbare de la Guvern pentru contribuabili

DECLARAȚIE UNICĂ. O nouă schimbare de la Guvern pentru contribuabili

DECLARAȚIE UNICĂ. O nouă schimbare de la Guvern pentru contribuabili
14 Mai 2019   •   18:05

DECLARAȚIE UNICĂ. Autorităţile iau în calcul reintroducerea posibilităţii depunerii Declaraţiei unice pe format hârtie, pentru o perioadă de timp, cel puţin până la finalul acestui an, potrivit ministrului finanţelor Eugen, Teodorovici.

DECLARAȚIE UNICĂ. Normele legale în vigoare prevăd că Declaraţia unică se depune online, până la data de 31 iulie 2019. 

DECLARAȚIE UNICĂ. Ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, a declarat marţi după-amiaza, la Palatul Victoria, că sistemul informatic al ANAF reprezintă, încă, principalul impediment în dialogul între stat şi contribuabil, pe de-o parte iar, de pe altă parte, sunt contribuabili care au acces dificil la un astfel de mijloc modern de comunicare cum este Spaţiul Privat Virtual.

DECLARAȚIE UNICĂ. "Au fost solicitări justificate, nu multe, pentru depunerea declaraţiei pe format hârtie, pentru a avea o astfel de alternativă cel puţin pentru o perioadă, până când întregul sistem (informativ, n.r.) va fi modernizat. Sunt deja 700.000 persoane contribuabili care au deja acest SPV (Spaţiu privat virtual). La începutul lui 2018, în prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest număr. Pe de-o parte este vorba despre sistemul informatic. Pe de altă parte, este şi vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare. Pentru care situaţie, luăm în calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaraţiei Unice pe format hârtie pentru o perioadă de timp, până când lucrurile se reglează definitiv, cel puţin până la finalul anului", a declarat ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată măsura privind amnistia la plata contribuţiei de sănătate pentru o anumită categorie de persoane fizice.

DECLARAȚIE UNICĂ. Ministerul Finanţelor a anunţat, săptămâna trecută, că, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei, sumă care urmează să facă obiectul amnistiei, preciza instituţia.

DECLARAȚIE UNICĂ. Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS şi pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăţilor.

DECLARAȚIE UNICĂ. Potrivit ministrului Finanţelor, cei care au plătit deja CASS în urma emiterii şi primirii deciziilor de impunere de la ANAF îşi pot recupera sumele plătite în baza unei solicitări care poate fi transmisă fie prin Spaţiul Virtual fie printr-o cerere scrisă. Sumele pot rămâne, însă, şi la nivelul statului pentru fi compensate cu datorii viitoare ale respectivilor contribuabili.

DECLARAȚIE UNICĂ. Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil - persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close