Antena 3 CNN Actualitate Social Digurile se rup, Apele Române se plimbă. Raport al Curții de Conturi: 3 șoferi la un angajat

Digurile se rup, Apele Române se plimbă. Raport al Curții de Conturi: 3 șoferi la un angajat

inundatii inquam 1
Inundații devastatoare în Moldova. Foto: Inquam Photos / George Călin
de Claudia Popovici    |    17 Sep 2024   •   19:01

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, statul român, în perioada 2014-2021, a cheltuit peste 8 miliarde de lei pe pagube produse de inundații, în loc să ridice diguri noi. De asemenea, potrivit datelor, jumătate din digurile din România, ori nu au autorizație de funcționare, ori această autorizație a expirat. Şi în timp ce județele Galaţi şi Vaslui au fost din nou distruse de viiturile catastrofale, presa locală şi centrală scoate în evidență cea mai mare reţea de neamuri angajate de la Apele Române. 

De exemplu, la începutul lunii august Reporter de Iaşi scotea în evidență cea mai mare reţea de neamuri angajate în această instituție vitală pentru protecţia României împotriva inundațiilor.

Mai exact, potrivit sursei citate, angajaţii sunt rude cu Ioan Bălan, inginerul șef de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Iași, care astfel şi-ar fi creat o rețea în tot sistemul de gospodărire a Apelor, secția de bază agenției Apele Române din zona Moldovei. 

Apele Române, instituţia cu record de şoferi. 3 la un angajat

De asemenea, potrivit sursei citate, Apele Române are trei șoferi la un angajat care merge pe teren să facă măsurătorile pentru amplasarea digurilor sau a întocmirii hărților de risc.

Mai exact, la Administrația Bazinală de Apă Siret sunt 12 inspectori și 50 de șoferi. La Prut-Bârlad sunt șapte inspectori și 34 de șoferi. La Administrația Bazinală de Ape Mureș sunt 18 inspectori și 79 de șoferi. Și așa este peste tot. Apele Române a ajuns instituția populată cu șoferi.

În acest context, reamintim şi cazul celebrei chelnerițe care a fost angajată pe post de inginer la Apele Române Prut Bârlad, care nu știa să deosebească malul stâng de malul drept.

De asemenea, o știre postată de site-ul nostru antena3.ro arată cum liderul plantației de canabis descoperită în județul Timiș era fiul fostului lider de sindicat al Apelor Române.

În octombrie 2023, Polițiștii DIICOT din Timișoara au descoperit o cultură outdoor de cannabis, pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 - 4.000 de metri pătrați, într-o zonă rurală a județului Timiș. Potrivit surselor Antena 3 CNN, unul dintre suspecți, cunoscut sub numele de Bebe Serbescu, este liderul grupării implicate în cultivarea și distribuția de cannabis. Acesta este fiul unui fost lider sindical din cadrul Apele Romane.

Plantele erau ascunse într-o zonă de vegetație deasă și erau udate cu un sistem extins de irigaţii, construit în preajma unui râu. În urma perchezițiilor, opt persoane au fost reținute.

În cadrul grupului infracțional se află și fiul unui cantonier de la Apele Romane Banat, iar imagini de la poliție au arătat poduri pline de plante de cannabis care erau uscate în cantonul Apele Romane din localitatea Cheveresul Mare. La acel moment, directoarea Apelor Romane a spus că printre cei ridicați se află angajați ai Apelor Romane Banat. Unul dintre suspecți este chiar fiul șefului de canton al Apelor Romane Banat, care, la rândul său, era angajat al aceleiași instituții.

Menționăm că, Antena 3 CNN l-a contactat pe Sorin Lucaci, șeful Apele Române, pentru un punct de vedere în legătură cu aceste informaţii, dar nu a răspuns la telefon. 

Care este situaţia barajelor din România

Potrivit datelor, mai mult de jumătate din cele 2.013 baraje din țară funcționează fără autorizație sau autorizație de funcționare, în condiții de siguranță expirată.

Mai mult, doar 1.212 unități administrativ-teritoriale din 2.327 au actualizat planul urbanistic general prin includere a hărților de hazard și de risc la inundații, şi doar 438 de unități administrativ-teritoriale au finalizat demersuri importante încât să prevină pagube generate de inundații.

Recomandările Curţii de Conturi pentru prevenirea inundaţiilor în România

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, statul român, în perioada 2014-2021, a cheltuit peste 8 miliarde de lei pe pagube, în loc să ridice diguri. De asemenea, jumătate din digurile din România nu au autorizație de funcționare sau au perioada de funcționare expirată. În acest context, Curtea de Conturi a fost formulat următoarele recomandări:

  • actualizarea cadrului legal
  • intensificarea acţiunilor de prevenire şi pregătire a autorităţilor şi populaţiei
  • asigurarea de resurse financiare adecvate şi opţiune pentru investiţiile în sistemul de apărare împotriva inundaţiilor

 

×
Subiecte în articol: apele romane DIICOT canabis şoferi angajati
Parteneri
x close