Antena 3 CNN Actualitate Social PERCHEZITII! Diplome de licență, vândute studenților străini. REACTIA Ministrului Educației

PERCHEZITII! Diplome de licență, vândute studenților străini. REACTIA Ministrului Educației

1 minut de citit Publicat la 10:08 26 Iul 2017 Modificat la 10:08 26 Iul 2017
o_1bluktl5k1kp4gl61p001mu4e3c8.jpeg
Foto: Agerpres.ro

Peste 100 de percheziții au loc în județele Arad și Timiș. Zeci de profesori universitari și studenți din cadrul a două universități, suspectați că ar fi implicați în promovări frauduloase de examenele au fost ridicați de polițiști.

Anchetatorii vorbesc despre adevărate rețele infracționale la nivelul a două universități și din care făceau parte studenți, profesori, secretare, personal auxiliar și foști absolvenți. Aceștia din urmă aveau rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori, contra unor comisioane. Practic, cadrele didactice ar fi pretins și ar fi primit bani de la studenți pentru lucrări de licență deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini care erau înscriși la cursuri de limba română, fără să înțeleagă această limba.

1. Studenții primeau în timpul examenelor online, în schimbul unor sume de bani, răspunsurile corecte la testele grilă. Acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin SMS.

2. Notele obținute erau mărite de informaticienii din respectivele instituții cu ajutorul softului creat pentru evidența situațiilor școlare având drept consecință promovarea.

3. Informaticienii intrau în contrul electronic al studentului și modificau răspunsurile de la examen ca studentul să fie declarat promovat”, de arată într-un comunicat al IGPR.

„Nu este o noutate, pentru că în urmă cu câțiva ani, Parchetul General a venit și a descins din nou la una din facultățile arădene. Metoda a fost continuată. Aceste universități trăiau doar pentru a fabrica astfel de diplome pentru studenții străini. Doi decani sunt printre cele 36 de persoane care urmează să fie duse la audieri. Fe ani de zile funcționează aceste rețele. Drept dovadă că o parte a celor implicați sunt foști studenți”, a spus Dragoș Boța, jurnalist pressalert.ro. 

„Nu putem să fim nepăsători la ceea ce se întâmplă. Este o palmă pe care acești inconștienți din aceste universități o dau în momentul de față universităților din România. Comportamente de genul acesta nu le agreăm și le respingem cu desăvârșire”, a declarat ministrul Edicației Liviu Pop.

×
Parteneri
x close