Antena 3 CNN Actualitate Social Liviu Dragnea: Proiectul de lege care va permite mamelor aflate în concediu de maternitate să aibă venituri din activități independente va trece repede prin Parlament

Liviu Dragnea: Proiectul de lege care va permite mamelor aflate în concediu de maternitate să aibă venituri din activități independente va trece repede prin Parlament

Liviu Dragnea: Proiectul de lege care va permite mamelor aflate în concediu de maternitate să aibă venituri din activități independente va trece repede prin Parlament
14 Mai 2019   •   14:56

Președintele PSD, Liviu Dragnea, sare în ajutorul mamelor aflate în concediu de maternitate. Acestea vor putea avea, pe lângă indemnizația de creștere a copilului, și venituri din drepturi de autor sau activități independente, potrivit unui proiect de lege depus astăzi în Parlament.

"Săptămâna trecută am primit un mesaj care îmi semnala faptul că actualele reglementări legislative nu permit mămicilor să aibă alte venituri decât cele din indemnizația de creștere a copilului. După ce am verificat și am constatat că există această piedică, am rugat-o pe Olguța Vasilescu să semneze alături de mine rapid inițiativa de modificare a acestei legi.

Astăzi am depus la Parlament și acest proiect care permite mămicilor aflate în concediu de maternitate să aibă și venituri din activități independente sau drepturi de autor. Mulțumesc celor care ne-au atras atenția ca să putem interveni rapid și să îndreptăm situația. Nimeni nu este perfect, noi așa am gândit legea, am dublat alocațiile pentru copii, dar asta ne-a scăpat.

Proiectul de lege va fi dezbătut în procedură de urgență în această sesiune. Sper ca de data aceasta PNL și Iohannis să nu aplice blocajul cu care ne-au obișnuit în ultimii doi ani, atacând orice proiect al nostru la CCR", a scris Dragnea, pe Facebook. 

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege modifică în acest sens art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, fiind iniţiat, alături de Liviu Dragnea, şi de Lia Olguţa Vasilescu şi Alfred Simonis. 

Potrivit proiectului, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită "realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite la articolul 67, articolul 70 şi articolul 103 din legea 227/2015, indiferent de nivelul acestora". 

"Activităţile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum şi cele din agricultură, silvicultură şi piscicultură sunt activităţi care, prin desfăşurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absenţa părintelui de lângă copil în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activităţii, pot fi generate şi alte consecinţe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajaţii celor care desfăşoară astfel de activităţi, rezilieri de contracte încheiate cu terţi, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltării activităţilor întreprinderilor familiale sau a microfermelor", au argumentat iniţiatorii proiectului de lege în expunere de motive. 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close