Antena 3 CNN Actualitate Social Ministrul Mediului anunță că a semnat ghidul pentru programul „Rabla pentru sobe”: „Finanţăm aproximativ 50.000 de astfel de sobe”

Ministrul Mediului anunță că a semnat ghidul pentru programul „Rabla pentru sobe”: „Finanţăm aproximativ 50.000 de astfel de sobe”

Roxana Mihăiescu
2 minute de citit Publicat la 12:21 04 Mar 2025 Modificat la 12:21 04 Mar 2025
Mircea Fechet
Potrivit ministrului, prin intermediul programului, beneficiarii pot primi până la 10.000 de lei / FOTO: Facebook Mircea Fechet

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat, marți, că a semnat ghidul pentru programul „Rabla pentru sobe” şi vrea ca acesta să înceapă la jumătatea lunii aprilie, cel târziu. Pentru început, programul se va adresa localităților din zona montană, aşa cum prevede Legea muntelui.

Potrivit ministrului, prin intermediul programului, beneficiarii pot primi până la 10.000 de lei, dar nu mai mult de 70% din costurile pentru instalarea unei sobe noi, care să reducă atât consumul de lemne, cât şi emisiile poluante şi să ofere un confort mai bun în locuinţă.

„Am dispus celor de la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu - n.r.) ca, cel târziu la jumătatea lunii aprilie, să pregătească toată infrastructura necesară pentru demararea programului «Rabla pentru sobe». «Rabla pentru sobe» înseamnă în primul rând mai puţine lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă aşadar o economie şi o presiune mai mică pe pădurile României, dar înseamnă în acelaşi timp şi un mediu mai curat. 

Discutăm despre sobe cu înaltă eficienţă energetică şi discutăm despre o reducere la aproape o treime a cantităţii de lemn de foc necesară în timpul iernii. Aşadar, dacă până acum aveam nevoie de trei căruţe de lemn de foc, de la iarna următoare, dacă vom beneficia de acest program, vom avea nevoie de o singură căruţă. Finanţăm în total aproximativ 50.000 de astfel de sobe”, a declarat ministrul Mediului, într-un mesaj video publicat marţi.

Ghidul pentru programul „Rabla pentru sobe” a fost semnat de către ministrul Mediului și acesta urmând să fie trimis la Monitorul Oficial.

Mircea Fechet a mai explicat că este vorba de un proiect-pilot.

„Ne propunem ca, cel puţin în prima fază a acestui proiect, să finanţăm localităţile din zona montană, aşa cum sunt ele definite de Legea muntelui”, a adăugat el. 

Ministrul Mediului: „Sunt aproape o mie de astfel de primării din cele 3.000 pe care le avem în total în România”

Mircea Fechet a mai adăugat că vor fi finanțate în total aproximativ 50.000 de astfel de sobe. 

„Aşadar, plătim maxim 10.000 de lei, dar nu mai mult de 70% din costurile instalării unei sobe noi. Fiecare primărie beneficiază de o finanţare de până la 560.000 de lei, repet, discutăm despre primăriile menţionate în Legea muntelui, sunt aproape o mie de astfel de primării din cele 3.000 pe care le avem în total în România, însă este unul din acele programe care, pe de-o parte, ne ajută să economisim bani, să avem costuri mai mici cu încălzirea, ne ajută să avem un confort mai bun în casă, pentru că ştiu că foarte mulţi români se încălzesc cu greutate iarna, poate nici nu fac focul în toată casa şi se înghesuie într-o cameră sau în două pentru a depăşi mai uşor iarna care e mai lungă la munte decât în zona de câmpie, şi înţelegem pe deplin acest lucru, şi în al treilea rând avem grijă de mediu.

Pentru că aceste sobe de ultimă generaţie, foarte eficiente, au şi emisii foarte scăzute, atât în ceea ce priveşte particulele, cât şi în ceea ce priveşte alţi poluanţi pe care îi respirăm în fiecare zi, şi la ţară şi la oraş”, a transmis Mircea Fechet.

×
x close