Antena 3 CNN Actualitate Social Monument gigantic, dedicat rezistenţei anticomuniste, în Piaţa Presei Libere

Monument gigantic, dedicat rezistenţei anticomuniste, în Piaţa Presei Libere

Monument gigantic, dedicat rezistenţei anticomuniste, în Piaţa Presei Libere
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    28 Iul 2015   •   11:41

Monumentul gigant care va lua locul statuii lui Lenin în Piaţa Presei Libere este gata. Cele trei aripi se vor ridica la 30 de metri de la nivelul solului şi vor fi dedicate rezistenţei anticomuniste. Monumentul are 130 de tone şi a fost construit în şase ani. 

 
O singură aripă are 28 de metri înălţime, iar lăţimea este de peste şase metri, aşa că şi transportul de la uzina din Ploieşti, până în Capitală, va fi o provocare. 
 
Până în toamnă, monumentul ar trebui să fie amplasat în faţa Casei Presei. 
 
În curtea uzinei Electromecanica din Ploieşti muncitorii lucrează la ultimele detalii ale celui mai mare monument de după Revoluţie. Denumit Aripi, proiectul a prins contur încă din anul 2003, însă abia în 2009 a început construcţie propriu-zisă. Trei bucăţi imense de inox, de 28 de înălţime fiecare, vor alcătui monumentul.
 
Monumentul va fi ridicat în memoria tuturor românilor care au luptat împotriva comunismului. Nici locul în care va fi montat, acolo unde a fost statuia lui Lenin, nu pare ales întâmplător.
 
Cele trei bucăţi de inox au fost construite pe rând într-o hală a uzinei. Pe rând, fiecare bucată este acum scoasă cu grijă. Lungimea de aproape 28 de metri şi lăţimea de peste şase metri cam dă bătăi de cap.
 
În Piaţa Presei Libere, aripile vor fi montate pe un postament special care va înălţa structura cu încă şase metri. Trecătorii vor avea impresia că ies din pământ. Monumentul ar trebui să fie gata până în toamnă. 

×
Subiecte în articol: statuie
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close